Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Тютюнопушене

Скъсайте никотиновите окови

health.bg 12-06-2012
Тютюнопушене : Скъсайте никотиновите окови - здраве, цигара, тютюн, никотин, навик,


Подгответе се предварително за трудния начален период

След като сте си изяснили собствените навици, съставете план с какво ще ги замените.

Например: Ако обичайно пушите след хранене, за заместител може да използвате дъвка, здравословен десерт, плод или блокче шоколад. Ако посягате към цигарата с питие в ръка, опитайте безалкохолна напитка, заменете цигарата с ядки или чипс, посещавайте места, където пушенето е забранено.

Ако компанията ви пуши - информирайте ги, че сте решили да се откажете, и ги помолете за помощ. Не излизайте за кратка почивка с пушачите във фирмата. Създайте си кръг за контакт от непушачи.

Обърнете внимание на симптомите на абстиненция
След като спрете да пушите, много е вероятно първоначално да се почувствате уморени, отегчени, неспокойни, с променливо настроение и по-често желание за хранене. Може дори да почувствате стягане в гърдите, поява или усилване на съществуващата кашлица, хрема. Това са типични симптоми на абстиненция, показва опитът на отказалите се пушачи.

Обикновено пикът е два-три дни след отказването, а оплакванията продължават от няколко дни до няколко седмици. Но със сигурност с течение на времето оплакванията отшумяват. Нужно е търпение! В това отношение най-много помагат: спортуването, приемът на повече вода за детоксикация на организма, заемането на ръцете с топка за стискане или друга вещ, която да поема нервността, хапването на семки, сурови моркови или нискокалорични бонбони за смучене.

Консултирайте се с лекар за помощни препарати

Никотин-заместителната терапия с дъвки, лепенки и електронни цигари е безопасна. Изключение прави употребата им от бременните жени и хората с установени сърдечно-съдови болести. Поддържането на постоянно минимално ниво на никотина в кръвта помага за преодоляването на абстиненцията. Самият навик да се пали и пуши цигара също е труден за изкореняване. Посещаването на психотерапевт и някои алтернативни методи като иглотерапия могат да помогнат в това отношение.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg