Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови
Мазнините – добрите, лошите и вредните
health.bg
26-06-2012
![]() Животинските мазнини са единственият външен източник на холестерол за организма. Според диетолозите количеството на наситените мазнини в храната не трябва да надвишава 8% от дневните енергийни потребности. За мъжете това съответства на около 25-30 g, а за жените – 21-26 g наситени мазнини (масло, мас и т.н.). Следва да се има предвид, че пълното елиминиране на наситените мазнини е вредно за здравето, тъй като това би довело до недостиг на витамините А и D, както и на калций, чийто основен източник са млякото и млечните продукти. Сатанизирането на животинските мазнини послужи като сигнал за яростна кампания срещу млечните мазнини (главно маслото), както и срещу всички хранителни продукти, които ги съдържат. Освен оправдан здравен аспект тази кампания определено имаше и сериозен комерчески привкус, инспириран главно от производителите на растителни мазнини и... маргарин. Основният аргумент на защитниците на растителните мазнини и на маргарина се състои в това, че те са изключително богат източник на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които имат определено благоприятно въздействие върху здравето – намаляват съдържанието на „лошия”, като подобряват съотношението му с „добрия” (HDL) холестерол, участват в изграждането на нервните тъкани и мозъка, понижават съдържанието на триглицеридите в кръвта, имат предпазно действие по отношение на сърцето, стимулират менталните (умствените) възможности и т.н. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |