Здравето от А до Я - Хранене и диети
Защо трябва да дъвчем бавно и продължително?health.bg 2012-07-31
![]() Правилното дъвчене на храната е важно за нейното усвояване и има доказани ползи за здравето. Скорошни изследвания са открили връзка между сдъвкването на храната и контрола на теглото. Яденето на бързи обороти по никакъв начин не ви прави услуга. Времето, което си мислите, че сте спестили, ще го изгубите в упражнения, защото не само бързо сте привършили с храната, но и със сигурност сте хапнали повече от необходимото. Когато набързо изсипете храната в стомаха си, рецепторите нямат време, за да сигнализират, че вече сте сити и вие продължавате да ядете. При дъвчене стомахът получава информация, че идва храна за обработка, което го подготвя за действие. Неправилното сдъвкване на храната води до непълно усвояване на хранителните вещества, което обезсмисля процеса. Освен това по-големите парчета, останали цели, могат да подразнят стомаха и да се появи болка, спазми и дори диария. Храненето трябва да е ритуал, да носи удоволствие. Някои специалисти препоръчват всяка хапка да се сдъвква по 32 пъти (колкото са зъбите), други стигат и до крайности – по 100 пъти. Основните насоки включват – яжте малки хапки, сдъвквайте храната, докато стане на еднородна маса, не слагайте в устата си друга хапка, докато не сте преглътнали предишната, пийте вода след като сте преглътнали. И най-важното – не се разсейвайте, докато ядете. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |