Любопитно
В кухнята - студени летни супи
Бойка Велинова
17-08-2012
Презентацията бе допълнена от орехови бисквитки и сорбе от копър. Въпреки нетипичния вид вкусът беше напълно автентичен. Сега много домакини експериментират в най-различни посоки, като заменят традиционната краставица с настъргани моркови, зелена салатка, парченца ягоди и допълват с бадеми, кашу, кориандър – според въображението и желанието за разнообразие на трапезата, но това вече е студена супа с кисело мляко далеч от оригинала. Заради съдържанието на прочутото ни кисело мляко, разхладителния ефект и малкото калории от краставицата преди време тараторът дори бе представен като подходящо за отслабване българско национално ястие на сайт на Еврокомисията. Тараторът е най-типичната нашенска лятна разхладителна гозба и отдавна не се хапва само като супа. В по-разводнен вид върви безотказно като мезе за мастиката. Популярен е и в Албания, Македония и Турция, а името му е разтълкувано в речника на Найден Геров като идваща от персийски дума, означаваща студена смес от кисело мляко и краставица. Обичайните му добавки са орехови ядки, копър, сол, слънчогледово олио. Предлага се и в сух вариант като салата „Снежанка”, която гърците наричат „Цацики”, като заменят копъра най-често с джоджен. В някои райони у нас киселото мляко се измества от вода и оцет. С добавка на 2-3 сухи филии хляб се получава таратор по жътварски – някогашната лятна храна на селяните, работещи на нивите. Летни деликатеси от класическите готварски книги Подобно на нашите, и селяните в Андалусия си имали своята студена супа алморехо със съвсем сходни съставки на жътварския таратор – хляб, чесън, сол, зехтин, оцет и вода. Това била прабабата на днешното прочуто гаспачо. Доматите се присъединили след откриването на Новия свят. Разликата е, че хлябът и до днес присъства в някоя от десетките вариации за правене на разхлаждащата супа. На разговорен език името означава объркване, защото всъщност това си е произволна смес от пасирани зеленчуци и резултатът не е нищо друго освен пълна с витамини течна салата. Появата й в менюто на ресторантите показва, че лятото със сочните и вкусни домати е дошло. Съставките са здравословни и една порция е достатъчна за летния обяд. Гаспачото е храна - символ на средиземноморския начин на живот. Гаспачо андалус Холодник – студена супа с цвекло Студена чеснова супа Филийките се натриват със зехтин и чесън и се препичат под грила на фурната до зачервяване. Нарязват се на кубчета и се накисват в бульона за около 5 минути. Всички продукти се смесват и се пасират. Супата се оставя за 4 часа в хладилник. Преди сервиране, ако е нужно, се подправя още веднъж с 1 скилидка пресован чесън и се поръсва с филирани бадеми. Студената лятна супа може да се направи на основата на бульон или кисело мляко от различни плодове или зеленчуци. Те може да се сварят предварително, ако е необходимо, или да се обработват сурови. Въпрос на лично усещане е дали ще наклоните вкуса на студеното лятно изкушение към сладкото или соленото. Кулинарното ви творение може да бъде поднесено в обичайните чинии с извити нагоре ръбове, в купичките за сутрешното мюсли или в чашите, подходящи за плодова салата и кремове. Може да бъде гарнирано с парченца плодове и зеленчуци според състава си, с листенца от летни подправки, с цели или натрошени ядки. Поднесете с хрупкави солени бисквитки или гризини и се наслаждавайте. Шедьоври за неделния обяд на кулинарните авантюристи Деликатесна купа от пъпеш и скариди Необходими продукти за 4 порции: 1 добре узрял пъпеш „Медена роса” (около 1,2 кг), 20 сварени скариди. Подправки: 2-3 с.л. арганово олио, 2-3 с.л. оцет от херес, люто табаско, малко сол, черен пипер на вкус, стрита сушена и прясна мента. Марината за скаридите: 1 с.л. рибен сос, малко лимон. Измивам добре пъпешчето със сапун и топла вода и го изстудявам в хладилника за една нощ. Разрязвам го на две през средата и почиствам с лъжица с остри ръбове от семките. Издълбавам внимателно половинките, без да разкъсвам кората. Оставям по половин сантиметър по края.
Заливам купата ягоди с вода, изплаквам няколко пъти и почиствам от дръжките. Пасирам с малко вода и по желание прецеждам през тензух, ако не искам текстурата да е „грапава” от семчиците. Разреждам леко с минерална вода или зеленчуков бульон. Подправям с изброените аромати и добавям нарязано пикантното сирене. По желание наръсвам с лют червен пипер и още капки балсамико преди сервирането. Студена прелест с авокадо и краставици Обелвам и нарязвам авокадата и краставицата на кубчета. Пасирам в блендер всички съставки. Супата се разпределя в чинии и се поръсва с нарязана на малки кубчета червена чушка.
бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |