Любопитно
Морски дарове на трапезата
Бойка Велинова
28-08-2012
![]() А и рибите, мидите и другите морски дарове не ни помагат да тренираме у нас – те все още заемат нездравословно малък дял в менюто ни, няма голямо разнообразие, особено на прясна, незамразена продукция, и цените им са доста високи. Можете да се изявите, като отделите кожата и предложите само филето – когато рибата е сготвена, това става много по-лесно. За целта хванете в дясната ръка вилицата, отделете леко кожата откъм опашката и внимателно я навийте към главата. После подпъхнете ножа откъм опашката и гръбнака и внимателно обърнете филето. Като хванете с пръсти главата, костта сама ще се отдели заедно с опашката. Разчистете внимателно и перките и готово. За порция са достатъчни около 200 г сготвена риба. Мидите – независимо дали са големи и черни или кръгли и малки, измийте добре и почистете с остър нож от водорасли и налепи. След това на дъното на тенджерата сложете стръкове копър, магданоз, целина, черен пипер и един дафинов лист и ги сварете на пара в малко бяло вино. Изберете по-голям съд, защото при отварянето се разпукват и увеличават обема си. Достатъчни са им десетина минути след завирането, за да не станат твърди. Ядките им излизат сами и са подходящи както за салати, така и за супи и допълнение към ордьоври. Разбъркайте ги с малко сварен боб, босилек, полейте ги със зехтин и лимонов сок и ще получите типична средиземноморска салата. Черупчестите (от скаридата до лангустините) се бланшират или пекат за минути – най-бавен е омарът поради по-голямото си тегло, но среден става най-много за 30-40 минути. Още с пускането им в горещата вода пресните раци и другите им събратя стават от сивкаво-белезникави – оранжево-червени. Те могат да ви затруднят, ако имат твърди щипки – затова, вече сварени и изстинали, ги сложете в найлонов плик и ги разчупете внимателно с дървено чукче, ако нямате специалните клещи за целта. Месото им е много вкусно и обикновено се поднася с подправен майонезен сос. Скаридите се ядат с ръце и част от атракцията е всеки сам да си ги бели. Това става, като първо се махне главата, а черупката се захване с палеца и се обели цялата заедно с опашката. Следете на масата да има достатъчно празни чинийки за остатъци и салфетки. Сложете също една или няколко купички с чиста вода, резен лимон и стръкове магданоз. Те са за измиването на пръстите, а не за пиене. По-атрактивни са приборите за хапване на риба – ножът е конструиран плосък, тъп и под ъгъл спрямо дръжката си. Така крехкото сготвено месо не се разкъсва, а внимателно се отделят кожата, главата и опашката, ако рибата е сервирана цяла. Вилицата също е с по-различна форма и често пъти с по-малко шипове. За омарите и големите раци трябват специални клещи за трошене на щипките, за рибите – домакински ножици за отрязване на перките, а за пушените деликатеси, суши и сашими – бамбукови пръчки за захващането им. Пресните стриди трябва да се опитат поне веднъж в живота – или ще ги харесате завинаги, или няма да повторите. Те са изключително изискано и снобско начало на вечерта, а заради високото съдържание на цинк са прочути като афродизиаци. Изискват специално късо ножче с остър връх за отварянето им и двузъби вилички за бодването им. Те обикновено се консумират сурови с аперитив от бяло ароматно вино, но може и панирани или с доматен сос. Поднесени са върху лед и ние им добавяме по желание само няколко капки лимон. Готвачите са се погрижили в кухнята вече да отделят жилата, свързваща месото с черупката. Ние само повдигаме мидата и гълтаме наведнъж съдържанието й. Може да си помогнем с малката двузъба виличка. Стридата не се дъвче, а се гълта цяла. След това не пропускаме да си измием пръстите в специално поднесените купички с вода и резенчета лимон. В добрите ресторанти рибната порция също не затруднява – в повечето случаи тя е филетирана, сготвена и полята със сос. Не е прието да въртим чинията по масата или да ядем само с вилица. Не е проблем и да попитаме сътрапезниците или сервитьора как да постъпим, ако нямаме опит. Ако сте единствената дама на масата и ви попитат за одобрение на виното, а вие не се чувствате експерт, не се притеснявайте да преотстъпите правото си на домакина или на най-високопоставения – това само ще го поласкае. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |