Студените супи – освежаващи, леки и полезни
Според нас студените супи са пренебрегвани представители на кулинарното изкуство. Те са едновременно вкусни, освежаващи и полезни, защото се приготвят предимно от зеленчуци и плодове. Предлагаме ви две рецепти за студени супи – една традиционна и една екзотична:
Гаспачо
Съставки:
2 чаши доматен сок
½ чаша вода
¼ чаша винен оцет
¼ чаша зехтин (екстра върджин)
1 малка глава червен лук, нарязан
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
¼ чаша галета
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка морска сол
1 супена лъжица лют сос по избор
За брускетите:
франзела, нарязана на филийки
2 супени лъжици студено пресован зехтин
Украса:
1 малка глава червен лук, нарязан на кубчета
магданоз
Инструкции:
Загрейте фурната на около 175 ° C. Намажете хляба със зехтина и печете до златисто.
Смесете всички съставки в голяма купа. Покрийте с капак или фолио и оставете в хладилник за една нощ.
Прекарайте сместа през сито или пасирайте. Сервирайте в чаши за мартини, гарнирайте с лук и магданоз. Поставете брускетите в купа и поръсете с различни видове маслини.
--------------------------------------------------------------------------------------
Охладена ябълково-морковена супа
Съставки:
1 малка пръчка канела
1 пръчица карамфил
1 стрък прясна мащерка
5 ябълки, обелени и нарязани на кубчета
3 големи моркова, обелени и нарязани на кубчета
1 чаена лъжичка смляно индийско орехче
½ чаена лъжичка лимонова кора
сок от половин лимон
2 чаши ябълков сок
½ чаша шампанско или пенливо вино
Украса:
2 супени лъжици захар на кристали
1 чаена лъжичка канела
1/3 чаша заквасена сметана
1 малък морков, обелен и нарязан на пръчици
клончета керевиз (или друга зеленина)
Инструкции
Увийте канелата, карамфила и мащерката в тензух. Поставете вързопчето в тенджера заедно с останалите съставки, с изключение на ябълковия сос и шампанското. Оставете сместа да къкри около 20 минути или докато морковите и ябълките омекнат.
Изхвърлете подправките и преместете сместа в кухненски робот. Пасирайте до гладкост. Добавете ябълковия сос и разбъркайте добре. Оставете получената супа в хладилник за 4 часа. Завършете ястието като добавите шампанското.
Накрая разбъркайте в купичка канелата и захарта. Сипете с черпак от супата в стъклени чаши по избор, гарнирайте с лъжица сметана и поръсете с канелената захар. Добавете морков на лентички и листенца за украса.
бутони за социални мрежи