Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сексуално здраве

Енциклопедия "Здраве" - либидото

health.bg 21-09-2012
Сексуално здраве   : Енциклопедия "Здраве" - либидото - здраве, секс, желание, либидо, тестостерон,
Според учените сексуалното желание е генетично обусловено.

Някои са получили по наследство от предците си силно изразено либидо, други се нуждаят от секс веднъж седмично, докато за трети сексът изобщо не е необходим и платоничната любов ги прави напълно щастливи.

Либидото може да варира в зависимост от обстоятелствата (много хора споделят, например, че по време на ваканцията желаят секс всеки ден), но като цяло е константа.

Затова, ако нещата внезапно се влошат, това може да е сигнал за здравословен проблем.

Тестостеронът
Сексуалното желание зависи пряко от нивото на тестостерона – хормон, чието производство се контролира от централната нервна система. Ако един мъж произвежда много тестостерон, неговото либидо е по-високо от средното. Обикновено се смята, че тези мъже са буйни и добре сложени, оплешивяват рано и имат обилно окосмяване по лицето, гърдите, гърба. Приема се, че най-активни в сексуално отношение са южняците.

Нивото на тестостерона в кръвта се понижава с възрастта (с 1-2% годишно), но процесът се развива бавно да 60-годишна възраст.

По отношение на хормоните мъжкото тяло е добре балансирана система, но при определени обстоятелства тестостеронът може да се понижи преждевременно. Най-честите причини за това са наднормено тегло, злоупотреба с алкохол, излагане на радиация или хормонално лечение, понижаващо тестостерона в кръвта

Семейното положение
Американски учени са установили, че семейното положение също влияе на сексуалното желание при мъжете. При изследвания на нивото на тестостерона при група от около 200 фермери в северната част на Кения е установено, че колкото повече законни жени има мъжът, толкова по-ниско е нивото на хормона в кръвта му. Установено е, че ергените са с най-високи показатели за тестостерон.

Женското либидо
При жените тестостеронът също има първостепенна роля за сексуалното желание. Установено е, че женският организъм също произвежда мъжкия полов хормон чрез яйчниците.

Сериозно влияние върху хормоналния баланс при жените имат месечният цикъл, бременността, периодът на климактериума. Ето защо само специалистите гинеколози и ендокринолози могат да посочат причините за пониженото либидо при жените.

Ако нивото на тестостерона спада безпричинно, на първо място трябва се проследи влиянието на противозачатъчните.

Учени направили откритието, че при продължително приемане на противозачатъчни средства се произвежда субстанция, неутрализираща тестостерона в кръвта. Жените, които редовно пият контрацептиви, имат четири пъти по-нисък тестостерон от предпочитащите други предпазни средства.

Комплексен феномен
Изследванията обаче показват, че либидото е твърде комплексен феномен и не се определя само от хормоните. Не е достатъчно просто нивото на тестостерона в кръвта да е високо – мозъкът трябва да реагира на хормона „съгласувано”. Болест, физическо или психическо неразположение могат да сведат до нула сексуалното желание.

От друга страна, даден човек може да няма никакво сексуално влечение и без наличие на здравословни проблеми или понижен тестостерон. Нагласата за интимност в много голяма степен зависи от индивидуалното отношение към секса, както и от връзката с партньора.

Рутината в сексуалните отношения е опасна за либидото. Като правило, страстта продължава от 6 месеца до 3 години. Природата осигурява този период на хората, за да създадат поколение. Обикновено след това първоначалната любовна екзалтация се превръща в навик.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg