http://www.health.bg/images/health_articles/article_17572_1.jpg
Консумацията на т.нар. „фаст фууд” – снаксове, сандвичи, вафли, все повече се увеличава. Препоръчва се да се поемат най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден – около една трета от дневното количество храна. Плодовете и зеленчуците трябва да се включват във всяко хранене и да бъдат първия избор за закуска.
http://www.health.bg/images/health_articles/article_17572_2.jpg
Проучванията доказват безспорно, че при хората, които ядат много плодове и зеленчуци, има по-малък риск от хронични болести, като сърдечни заболявания и някои видове рак.
http://www.health.bg/images/health_articles/article_17572_3.jpg
Плодовете и зеленчуците са полезни във всякакъв вид - пресни, замразени, сготвени, консервирани, изсушени или изцедени на сок. Картофите не влизат в това число, тъй като съдържат нишесте.
http://www.health.bg/images/health_articles/article_17572_4.jpg
Какво означава една порция като количество?
∙ една средно голяма ябълка или праскова, банан, портокал
∙ един резен пъпеш или манго, ананас
∙ шепа грозде или две шепи череши или горски плодове
∙ една лъжица сушени плодове
∙ една чаша плодов или зеленчуков сок
∙ чиния зелена салата
∙ 80 грама зеленчуци, замразен грах, варени моркови или броколи на пара.
http://www.health.bg/images/health_articles/article_17572_5.jpg
Пример как да се приемат 5 порции плодове и зеленчуци дневно:
∙ чаша пресен портокалов сок за закуска = една порция
∙ малка опаковка сушени кайсии за втора закуска = една порция
∙ зелена салата за гарнитура към обеда = една порция
∙ грах или броколи за гарнитура към вечерята = една порция
∙ ягоди за десерт = една порция
http://www.health.bg/images/health_articles/article_17572_7.jpg
Не забравяйте, че в корите на някои плодове са натрупани най-полезните им съставки. Ако изядете плода небелен, ще поемете повече полезни хранителни вещества и много по-голямо количество фибри, отколкото ако изпиете изцедения сок от същия плод.