Здравето от А до Я - Хранене и диети
Подробно за киселото мляко
health.bg
03-10-2012
![]() Тези съставки обаче се съдържат само в качественото мляко. Все по-често се срещат продукти с консерванти и други химикали, които само имитират качествените млечни изделия. Крайният потребител често купува некачествени млека, които могат да се окажат и вредни за здравето му. Уникалната бактерия Lactobacillus bulgaricus се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus причиняват естествена млечно-кисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко. В научната литература Lactobacillus bulgaricus е описана като антиоксидантно и детоксикиращо средство. На нея се дължи до голяма степен и киселият вкус на млякото. „Ето защо една от индикациите за истинско кисело мляко е то да вкисва” – обяснява Асен Ненов, експерт по храните в Българската национална асоциация на потребителите (БНАП). Днес, с навлизането на все повече търговски марки на пазара, навиците на потребителя се променят. Той предпочита по-сладкия вкус на киселото мляко, а това няма как да се постигне, ако в продукта не са вложени подсладители и други вещества. Митът за плодовото кисело мляко Заблуждаващите етикети Така те показват на потребителя безпристрастно предимствата и недостатъците на киселото мляко, продавано на пазара под различни търговски марки. Изследвани са водното съдържание, отклоненията в маслеността, съдържанието на живи клетки, а резултатите от теста са публикувани на страницата на организацията. ![]() |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |