Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Очни проблеми

Какви са възможностите на съвременната офталмология?

Камен Здравков 15-11-2012
Очни проблеми : Какви са възможностите на съвременната офталмология?  - здраве, катаракта, офталмология, зрение, перде,
В световен мащаб три са водещите причини за намаляване и загуба на зрението – катаракта (очно перде), макулна дегенерация и глаукома.

Веднага след тях се нарежда диабетната ретинопатия. При навременно откриване и лечение, дори при по-тежки заболявания, зрението дълго време може да се запази до степен човек да живее нормално. А катарактата се ликвидира 100 процента чрез съвременните микрохирургически методи. Когато обаче човек е нехаен към здравето си, може да ослепее дори от практически лечимо заболяване.

Обърнахме се към д-р Александър Топов, началник на Очната клиника в Токуда болница Софи, за да разкаже какви са възможностите на съвременната офталмология.

Д-р Топов, увеличават ли се хората с макулна дегенерация?
Увеличават се, защото заради развитието на съвременната медицина, все повече хора доживяват до по-късна възраст, когато това заболяване се развива. С годините макулата - участъкът от ретината, който отговаря за централното и най-ясно зрение - се уврежда и човек започва да вижда замъглено, неясно и трудно. Процесът е бавен, но при преглед може да се хване навреме.

Сериозен социален проблем ли е катарактата?
Може да се каже, защото здравната каса не заплаща консумативите за тази операция и на пациентите се налага да си купуват сами изкуствената леща и всички консумативи, които са свързани с нейната имплантация. За доста хора това е много сериозен и понякога непосилен разход. Старото поколение твърди лещи, с които вече почти не се работи, струваха по 300 лева, а в момента една качествена леща започва от около 800 лв. А обикновено са засегнати двете очи.

Трябва ли да се чака така нареченото узряване на пердето, или то може да се оперира веднага?
Съвременната хирургия на катарактата е развита до такава степен, че няма нужда да се чака пердето да узрее. Падне ли зрението под 60%, човекът е показан за операция. При по-старата техника за извършването на операцията беше много по-лесно естествената помътняла очна леща да се отстрани, когато е по-втвърдена. При съвременните методики е точно обратното. В момента ние извършваме така наречената факоемулсификация – раздробяване на лещата чрез фин ултразвук, който погрешно се възприема като лазер. Работим много по-лесно, когато пердето не е напреднало, защото тогава е нужна по-малко енергия за неговото раздробяване. Естествената леща е около 12 милиметра, а ние правим разрeз само 2 – 2,5 мм. Затова трябва увредената леща да се разруши.

Защо понякога след операцията хората отново се оплакват, че не виждат добре?
Причината най-често е неоткрито преди операцията друго очно заболяване. А причините за това са обективни. Когато има напреднала катаракта, тя закрива задните структури на окото и лекарят само косвено, чрез някои съвременни методики, може да се ориентира какво е състоянието на ретината и на зрителния нерв. След отстраняване на пердето може да се установи със сигурност състоянието на окото като цяло и да се предприемат мерки за лечението на другите проблеми. Но ако няма друго заболяване, след операцията за катаракта зрението се възвръща почти на 100 процента.

Възможно ли е с операцията да се коригират оптичните проблеми, за които се налага да се носят очила?
Точно това е идеята! Тази област вече се нарича катарактно-рефрактивна хирургия, което ни позволява да коригираме и диоптрите. Обикновено след операцията не се налага носенето на очила за далече, а за четене се дава малък диоптър – до 2,5 – 3. Има и лещи, които дават възможност на пациента да гледа и наблизо, и надалече сравнително независимо от очила, но те са доста скъпи.

Има ли хирургическо лечение и за макулната дегенерация?
Не става въпрос точно за хирургия, а за прилагане на инжекции в стъкловидното тяло на окото, чрез които се спира развитието на патологични нови кръвоносни съдове при влажната форма на заболяването. Така се намалява спадът на зрението. При сухата форма пациентът трябва периодично да се следи.

Колко време човек лежи в болницата при операция от катаракта?
Операцията протича обикновено за 10 – 15 минути, след което няма проблем човекът да си отиде у дома. Но има изискване на касата да наблюдаваме пациентите по 24 часа, което налага еднодневен престой. Отново заради изискване на финансиращия орган не правим в един месец операция и на двете очи. Иначе няма проблем след една седмица да се оперира и другото око, ако и при него има катаракта.

Колко често и какво трябва да следим по отношение на очите си?
Един добър очен преглед трябва да установи три неща – остротата на зрението, очното налягане и състоянието на очното дъно. Дори и да нямате оплаквания, отивайте на профилактичен очен преглед поне веднъж годишно, особено след 40-годишна възраст.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg