Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Очни проблеми

Старческа макулна дегенерация

Д-р Теодора Първова, офталмолог 27-02-2013
Очни проблеми : Старческа макулна дегенерация  - здраве, зрение, макула, дегенерация, слепота, очи,
Свързаната с възрастта макулна дегенерация е хронично, прогресиращо заболяване, водеща причина за зрителна загуба и слепота сред хората над 50 години.

С увеличаване на възрастта се увеличава и процентът на засегнатите от нея. Загубата на зрение от макулна дегенерация е сериозен и нарастващ проблем. Засяга се макулата, част от ретината, която е отговорна за ясното централно зрение, необходимо да можем да четем. Появява се тъмно петно пред очите.

Има два вида макулна дегенерация - суха форма, която е ранен стадий на заболяването, и влажна форма, при която загубата на зрение е много по-голяма. Постепенно сухата форма може да прогресира до късния стадий -географска атрофия. Влажната макулна дегенерация е около 10% от случаите. При нея се образуват нови съдове под ретината, които пропускат кръв и течност.

Симптоми на свързаната с възрастта макулна дегенерация
Обикновено предизвиква бавна, безболезнена загуба на зрение. В редки случаи загубата на зрение може да бъде внезапна. Ранните признаци включват появата на мъгливи области в централното зрение, прескачане на букви при четене, изкривяване на образа или внезапната му загуба. Изследването става с решетката на Амслер. Тя се състои от прави линии с фиксационна централна точка. Всеки с макулна дегенерация може да види някои от линиите вълнообразни или неясни, с тъмни области в центъра. Много често офталмологът установява промени в очното дъно, преди да са се появили симптомите. Когато вашият очен лекар открие промени в очното дъно, веднага назначава флуоресцеинова ангиография, за да бъдат изследвани ретиналните кръвоносни съдове около макулата

Кого засяга свързаната с възрастта макулна дегенерация?
Освен че засяга възрастното население, заболяването може да се яви като страничен ефект на някои лекарства и да се развива в някои фамилии. Пушенето, високото кръвно налягане, затлъстяването, наличието на член от семейството с макулна дегенерация, продължителното излагане на слънце, застоялият начин на живот могат да бъдат допълнителни фактори за развитието й. Жълтеникавите петънца, видени в очните дъна от офталмолога, могат да бъдат ранните признаци на сухата форма на макулна дегенерация. При влажната макулна дегенерация се появяват абнормални кръвоносни съдове и излив, като се засяга сериозно зрението.

Как макулната дегенерация се лекува?
Няма все още точно и ефективно лечение на макулната дегенерация, но то може да забави прогресията и дори да подобри състоянието. Лечението зависи от това дали заболяването е в начален стадий, суха или влажна форма е установена. При влажната форма се цели да се спре разрастването на абнормалните кръвоносни съдове, като се прилагат специфични лекарства, които се вкарват в окото, а някои препарати се комбинират с фотодинамична терапия. Смята се, че цинкът, лутеинът, витамините А, С, Е, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини помагат да се намали рискът от макулна дегенерация.

Тест за макулна дегенерация
Вашият очен лекар може да ви помоли да изследвате зрението си регулярно с мрежата на Амслер. Гледайки таблицата на Амслер поотделно с всяко око, вие установявате зрителната загуба. Таблицата на Амслер е твърде чувствителен тест и може да открие проблеми на централното зрение, преди вашият очен лекар да открие свързаните със заболяването увреждания на макулата при рутинното изследване

Може да посетите офталмолога с направление №3 от личния лекар или частно. Той ще ви даде решетка на Амслер и ще ви обясни как да се изследвате сами.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg