Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Очни проблеми

Катарактата е напълно лечима

Д-р Теодора Първова, офталмолог 21-02-2013
Очни проблеми : Катарактата е напълно лечима  - зрение, очи, катаракта, перде, лечение,
Катаракта е очно заболяване, при което прозрачната леща на окото започва да помътнява, причинявайки намаление на зрението.

Лещата е част от окото и нормално е прозрачна, като светлината свободно достига до ретината. Получава  се ясен образ. Ако лещата е помътнена, образът върху ретината ще бъде неясен. Степента  на зрителното смущение е в зависимост от помътняването на лещата.

Много катаракти са свързани с остаряването и често се появяват при възрастни хора. Хората с катаракта на едното око могат да развият заболяването и на другото око, въпреки че тя не е заразна. Тъй като продължителността на живота се увеличава, случаите на свързаната с остаряването катаракта се увеличават.

Причини
Лещата е съставена предимно от вода и протеини. С годините някои от тях се променят и образуват мътнини в лещата. Това е разбирането за възрастовата катаракта. Тъпи или проникващи  травми могат да предизвикат вторична катаракта веднага или няколко години след инцидента. Ексцесивното излагане на йонизираща, инфрачервена или ултравиолетова радиация също предизвикват вторична катаракта. Диабетът, възпалителните заболявания като ирит, увеит може да причинят или засилят развитието  на катаракта в засегнатото око.

Има много генетични заболявания които се свързват с развитието на вторична катаракта. Вродени инфекции като херпес симплекс, рубеола, токсоплазмоза, сифилис, цитомегалия. Има много лекарства, които, ако се приемат продължително време също могат да предизвикат катаракта. Терминът „конгенитална катаракта” се използва, когато се роди  дете с помътнели лещи.

Рискови фактори
Напредналата възраст е значителен рисков фактор за развитието на катаракта. Фамилната история за ранно развитие на заболяването, наличието на диабет, пушене, продължителното излагане на слънце също са рискови фактори

Симптоми
Вие може да нямате никакви симптоми при началната катаракта. Когато напредва се нарушава яснотата на зрението, което не може да се коригира с очила. Намалява се контрастната  чувствителност, цветното зрение, вижда се ореол около лампите, смущава се нощното зрение, може да се вижда двойно. Някои пациенти започват да сменят често очилата и контактните лещи, зрението за близо временно се подобрява. При напредването на катарактата зеницата, която нормално е черна, става сивкава или белезникава.

Диагностициране
Катарактата е относително лесна за диагностициране от офталмолога. Важно е да се изследва изцяло окото за наличието на други заболявания, които могат да компрометират зрението.

Лечение
Истинското лечение на катарактата е хирургическото премахване на помътнялата леща. Ако имате друго заболяване, което причинява зрителна загуба като глаукома, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, увреждане на зрителния нерв от глаукома, катаракталната хирургия може да не подобри зрението Ако и двете очи имат катаракта и подлежат на оперативно лечение, второто око обикновено се оперира поне 1 седмица след първото. Тъй като лещата на окото е необходима  за точното фокусиране на светлината  върху очното дъно, модерната хирургия на катарактата комбинира  премахването й, с поставянето на изкуствена интраокуларна леща.

Видове операции и рискове
Операцията за катаракта се извършва под локална анестезия, като
повечето се правят през малък разрез чрез факоемулсификация-ултразвук, лазер или чрез по-широк разрез при екстракапсулна екстракция, новата леща имплант се поставя   веднага. Повечето пациенти ограничават активността си за няколко дни, възстановителният период е кратък.

Макар че модерните техники правят операцията за катаракта достатъчно безопасна, могат да се появят усложнения. За щастие те са редки и могат да се лекуват. Модерната катарактална хирургия включва запазването на лещената капсула, за да поддържа изкуствената леща.

Прогноза
Хирургията на катарактата обикновено е успешна за възстановяването на зрението в голяма част от случаите. Ако има други заболявания на окото, степента на подобряване на зрението е ограничено от тях.

Може ли да бъде предотвратена
Всеки може да развие катаракта. Няма научно доказани методи за предотвратяването й. Прогресията на катарактата може да се забави, чрез избягване на ултравиолетова светлина, пушене, спазване на здравословна диета.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg