Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Грип

Намалете риска от усложнения при грип

Галина Спасова 04-02-2013
Грип : Намалете риска от усложнения при грип  - здраве, грип, противовирусен препарат, ремантадин,
Интервю с проф. Майда Тихолова.

Проф. Тихолова, оправдано ли е да се опитваме да надвием грипа на крак?
В никакъв случай. И това е много голяма грешка, която хората допускат в самолечението на този вид зимни сезонни заболявания. За разлика от останалите, които нямат остро начало, при грипа то е остро. И всеки лекар  само по симптомите може да го диференцира от другите остри респираторни заболявания, които циркулират заедно с грипа. Грипът е широко разпространено заболяване, характеризира се със зимна сезонност и протича остро в различни клинични форми.

Най-честата проява е неусложнената форма и при нея болният се нуждае задължително от покой на легло (тъй като става дума за тежко протичащо заболяване), обилно количество течности, не по-малко от 2,5 литра за 24 часа, и от симптоматични средства, които понижават температурата и облекчават главоболието, болката зад очните ябълки, по ставите и мускулите.

Кога да се сваля температурата?
Тъй като тя е физиологична реакция, която подпомага оздравяването на организма, до 38 градуса не се препоръчва да се прилагат лекарствени средства, които да я понижават. Добре е да се знае, че от средствата срещу температура или болка аспиринът е противопоказен до 18-годишна възраст. Защото понякога употребата на аспирин при заболяване от грип може да доведе до тежки реакции – синдрома на Рей. Не е ясна етиологията, но е прието като контраиндикация при грип.

Моето мнение е, че не се налагат екстремни дози витамини, няма основания в този момент да се взимат имуностимулатори. Да, грипът рязко понижава имунитета, но за мен най-добрият начин защитните сили да се възстановят е човек да прекара заболяването у дома, в спокойна обстановка. Пренасянето на заразата става единствено по въздушно-капков път и това трябва да се има предвид при предпазването. Ако в дома има болен, трябва да се използва маска.

Има ли хора в особен риск при грипно заболяване?
Това са децата под 2 години и хората над 60 г. При възрастните обикновено има априори дегенеративни промени на кръвоносните съдове. В риск са хората с хронични заболявания - на сърдечносъдовата, на дихателната система, на бъбреците, с метаболитни болести и особено диабетноболните, пациенти, подложени на терапия, водеща до имуносупресия, и т.н. При тях още в първия момент се препоръчват противовирусни препарати – разполагаме с много добри такива медикаменти. Те имат изключителното свойство да се вместват в някои от звената на размножаване на вируса и да прекъснат образуването на нови вирусни частици.

Това означава, че лечението с тези медикаменти трябва да започне през първите 24 до 48 часа от началото на грипа, когато вирусът се размножава в назофарингса. Тогава заболяването или ще бъде спряно, или ще протече в някоя от най-леките му форми. Друга индикация за приложение на противовирусните препарати са ранните усложнения, които се развиват през първите два-три дни от началото и засягат основно белите дробове, сърдечносъдовата, нервната система, мускулите (особено в детската възраст). Ако се закъснее с лечението, противовирусните средства нямат толкова добър ефект.

Какви са усложненията, които може грипът да предизвика?
Усложненията биват първични и вторични. Първичните са следствие от действието на самия вирус върху дадени органи и системи, а вторичните се дължат на промяна на нормалната бактериална флора на организма по време на инфекцията или допълнителен контакт с други бактерии. Най-тежките  първични усложнения на грипа са пневмониите. Типичните грипни пневмонии се срещат изключително при млади хора, с добра, активна имунна система. Вторичните са най-често вирусно-бактериални пневмонии, които се развиват през втората седмица от началото на грипа.

Те засягат обикновено по-възрастните хора, при които приложението на профилактика срещу грип е необходимо. Най-ефективният начин е ваксиниране преди настъпването на грипния сезон, но при определени обстоятелства профилактиката със специфични противовирусни препарати е наложителна – при неимунизирани хора над 60 години, при рисковите групи или когато в семейството на такъв човек има заболял от грип. При наскоро ваксинираните, когато имунитетът не е достигнал нужното защитно ниво, също е препоръчителна тази профилактика.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg