Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Грип

Пет стъпки за справяне с грипа

health.bg 18-02-2013
Грип : Пет стъпки за справяне с грипа - здраве, грип, римантадин, температура, противогрипни препарати
Една стара максима гласи, че хремата минава за 7 дни без лечение и за една седмица с лечение.

Но много съществена грешка правят хората, които се опитват да пренесат този принцип на търпимост към грипа. Той няма нищо общо с хремата, нито с проявите, които обобщено наричаме настинка. Вярно е, че мнозинството от респираторните (дихателни) инфекции се причиняват от вируси, които се развиват в лигавицата на носа, гърлото, трахеята и бронхите. Но докато причинителите на хремата ни създават само известен дискомфорт, грипните вируси интоксикират целия организъм. Това се дължи на силно токсични вещества, наречени прекисни радикали. Те се образуват като отпаден продукт, когато имунната система на организма се задейства срещу тъканите, поразени от грипните вируси.

Прекисните радикали предизвикват увреждане на най-малките и следователно най-разпространените кръвоносни съдове в тялото – артериоли и капиляри. Но не само в местата, където грипният вирус се размножава – дихателната система, а в целия организъм. Затова именно болният от грип има болки по всички мускули и стави, главоболие, немощ и висока температура. Усложненията от страна на сърдечносъдовата система, бъбреците, мозъка и жлезите с вътрешна секреция до голяма степен се дължат на общото токсично въздействие на грипните вируси.

Как се разпознава грипът?
Това никак не е трудно. Той не започва с хрема, драскане в гърлото и леко неразположение, а с втрисане и чувство на разбитост. Температурата бързо се повишава над 38 градуса и за броени часове човек започва да се чувства сериозно болен. Често пациентите могат да посочат точния час, в който са се разболели.

И така, грипът е факт, какво да се прави?

1. Не се опитвайте да карате грипа на крак! Това не е израз на героизъм и устойчивост, а на сериозно неглижиране на здравето с непредвидими последици. Самото заболяване е тежко претоварване на организма, а допълнителните усилия със сигурност влошават състоянието.

2. Максимално бързо започнете специфично противовирусно лечение. Докато хремата наистина не се лекува, за грипа от доста време са създадени специални препарати (например римантадин), които блокират размножаването на вирусите, скъсяват периода на боледуване, облекчават оплакванията и значително намаляват опасността от усложнения. Решаващо обаче е ранното начало на специфичната терапия, още от първите часове след втрисането и най-късно до 48 часа след това. След втория ден ефективността на противогрипните лекарства е значително по-ниска.

3. В първите дни от заболяването не започвайте на своя глава антибиотици. Това са лекарства срещу бактерии, а не срещу вируси. Вярно е, че много често в хода на грипа се явяват и вторични бактериални инфекции, но това трябва да бъде установено от лекар, който да прецени дали и какъв антибиотик е необходим.

4. Не прекалявайте с таблетките против болки и температура. Те могат да се взимат най-малко през 4 часа, при това за кратко време. В  повечето медицински школи не се препоръчва медикаментозното сваляне на температура под 38 градуса, с някои специфични изключения. Пийте повече течности, но нито студени, нито горещи. Хранете се с лесносмилаеми храни и не се притеснявайте, ако 1-2 дни останете само на подсладени чайове и малко плодове.

5. Следете за усложнения. Най-често при грип възникват пневмонии и възпаления на ушите, както и ангини. Влошаване на състоянието след първоначално подобрение, нови пикове на температурата, кашлица с жълто-зеленикави секрети и задух, болки в гърдите изискват лекарска консултация и евентуално рентгенова снимка. Спешно потърсете медицинска помощ при упорита аритмия в хода на грипа, задух в покой, замъгляване на съзнанието, засилващо се главоболие и непоносимост към светлина, внезапно повръщане „като фонтан”. Това може да са признаци на миокардит или менингит.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg