Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Очни проблеми

3D лазер отстранява очно перде

health.bg 2013-02-14
Очни проблеми : 3D лазер отстранява очно перде - здраве, лазер, катаракта, зрение, око,
Уникален лазер, който оперира катаракта (очно перде), вече работи в България.

Това е първият такъв апарат в страната. Всяка операция с него е безкръвна, уникална и строго индивидуална. Компютър сканира окото на пациента в 3D изображение. После според него прави разрезите. Такава точност е невъзможна при обикновена хирургия, от нито един лекар в света.

Лазерът Alcon LenSx® е доставен у нас от Националния консултант по офталмология доц. Ива Петкова. Лазерът вече е монтиран в очна болница „Зора” и предстои официалното му откриване.

Операцията за катаракта е една от най-често извършваните  в офталмологията. Очното перде е главна причина за загуба на зрението при хора над 55-годишна възраст.

Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото. Тя се премахва само с операция. При операцията се прави разрез на окото, обелва се капсулата, в която се намира помътнялата леща, тя се премахва и на нейно място се имплантира нова, изкуствена леща. Операцията се прави с местна капкова упойка.

Допреди години всички разрези по окото са се правили ръчно, със скалпел. С напредването на техниката скалпелът е заменен с ултразвуков наконечник, но движен отново от ръката на хирурга. С уникалния лазер LenSx® разрезите вече се правят от апарата, под който пациентът лежи на подвижна маса. Компютърът сканира окото, извършва разрезите и раздробява помътнялата леща.

След това подвижната маса завърта пациента към лекаря, който само изсмуква остатъците от старата леща и поставя нова. Тя също е изработена за конкретния пациент и освен, че връща зрението му, има специален жълт филтър за защита от ултравиолетова и синя светлина. Лещата позволява на пациента да вижда наблизо и надалеч, коригира и астигматизма и изцяло замества очилата.

„Разрезите и раздробяването на лещата са най-критични при една такава операция. Когато те се правят от апарат, а не от човешка ръка, резултатите са компютърно контролирани, много по-прецизни и предвидими. Лазерът може да направи тези разрези под всякакви вариации, свързани с размер и позиция. Разчупването на ядрото може да се програмира по най-различни патенти, строго индивидуални”, обясни доц. д-р Ива Петкова.
Уникалният апарат ще бъде използван и за обучение на специализанти, бъдещи очни хирурзи.

Офталмолозите, които ще присъстват на откриването на лазера, ще се запознаят и с пилотните операции. С новия лазер вече са оперирани 17 души, които се радват на отлично зрение.

Катарактата води до размазване на образите, преливане на цветовете, както и до затруднено виждане. Може също да е причина очилата и/или контактните лещи, които се използват за четене и извършване на ежеднвните си задължения, вече да не са от полза. Зрението с катаракта е сякаш гледаме образите през перде или стар и тъмен филм. Катарактата не се лекува и от нея човек не може да се предпази. Нараняването на окото, определени болести или дори някои лекарства също може да доведат до помътняване на естествената леща.

Най-добрият начин за лечение на катаракта е чрез операция, която премахва старата, помътняла леща и я заменя с нова, изкуствена леща, която възстановява зрението и в много от случаите значително подобрява качеството на живот. С днешната технология както самата операция, така и смяната на лещата се извършва възможно най-безопасно и ефективно.

Независимо че всяко човешко око има една и съща анатомична структура, то се различава по размер, дълбочина, кривина на роговицата и други важни характеристики. Ето защо всяко око трябва да бъде внимателно измерено преди операцията на катаракта. Въпреки че тези измервания се правят рутинно преди всяка операция, LenSx® лазерът използва набор от най-модерни технологии – включително оптична кохерентна томография (OСT) – за да предостави изборажения на окото, които са изключително точни и с висока резолюция. Данните от тях се използват от лазера за извършване на индивидуалната процедура, невъзможна при обикновената хирургия.






бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg