Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Без бастун на старини

Галина Спасова 20-03-2013
Здравна политика : Без бастун на старини - здраве, хондросейв, стави, травми, кости,
Интервю с д-р Красимира Станимирова, ревматолог.

Д-р Станимирова, обречен ли е човек над определена възраст да се измъчва от ставни болки?
Не е задължително след определена възраст човек да куца, да има болки в ставите, но е често срещано. Петдесет процента от ревматичните заболявания се дължат на остеоартроза, износване на ставните хрущяли. Това е свързано със стареене на ставния хрущял, с механичния стрес върху износените стави (повишено тегло, голямо натоварване – вдигане на тежести, повторяеми еднообразни движения).

Има и ендокринни фактори, ускоряващи развитието на остеоартрозата - метаболитни нарушения при подагра, при диабет, хормоналните промени при жените през менопаузата. Други фактори са хроничните възпалителни ставни заболявания и накрая - това са дегенеративните, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат. Наследствеността е изключително важна, особено за възлите на ръцете, които при жените са често срещани и доста ги притесняват. По принцип артрозните изменения започват още след 30-годишна възраст (мнозина погрешно смятат, че това е само старческа болест) и процесът е по-бърз при активно спортуващи, при травми и при някои хронични възпалителни ставни заболявания.

Как точно протичат артрозните изменения?
Процесът на увреждане на ставния хрущял при остеоартроза протича първо със стареенето му с годините, като се понижава функцията на хондроцитите - клетките, които изграждат хрущяла, и клетъчния матрикс, който е съставен от протеогликани и хиалуронова киселина. Тези вещества намаляват във времето, увеличава се количеството на колаген тип А и компенсаторно съседната на остарелия ставен хрущял кост се опитва да „поеме” несъвършенствата му - защото той изгубва функциите си на амортисьор на тялото.

Така започва компенсаторната остеосклероза – уплътняване на костта под хрущяла и образуване на т.нар. шипове. Хрущялът няма собствена кръвоносна система, храни се от ставната течност, образувана от синовиалната мембрана. Тази ставна течност с времето лека-полека също намалява като количество.

Какви са възможностите на съвременната медицинска практика да противодейства?
Като цяло подобряването на функцията на ставния хрущял и запазването му максимално дълго във физиологичния му вид е възможно с няколко групи медикаменти. Когато вече са изчерпани тези възможности, се използват така наречените лубриканти, които вече са доста разпространени, а и хиалуроновата киселина се прилага локално, вътреставно и това подобрява самата функция на ставата, когато е доста увредена. Най-често се слагат в коленните стави. Има вече и ампули за малки стави, но за коленните използването е най-разпространено.

Кога трябва да започне грижата за ставите, възможно ли е да се отложи максимално стареенето им и дори в напреднала възраст човек да е с приемливо качество на живот?
Да, възможно е до известна степен и всъщност ние, ревматолозите, това и целим, като при първите прояви на болка от механичен тип (основният симптом на остеоартрозата) се дават медикаменти, подобряващи качеството и функцията на ставния хрущял - хондропротектори. От тази група с много добър състав и на съвсем приемлива цена е например „Хондросейв”. Може да се пие и от диабетици, защото не съдържа захар, което е важно, защото остеоартрозата при по-възрастните много често се съчетава и с диабет.

Споменахте, че още при първите признаци трябва да се вземат мерки. Какви са тези начални симптоми на остеоартроза?
Болка при натоварване и при продължително обездвижване. Примерно продължително седене в една поза. Докато при възпалителните ставни заболявания болката е денонощна и дори е по-силна в нощните часове. Тя е дълбаеща, непрекъсната и не отзвучава при покой.

Какви са причините за ставни проблеми в млада възраст?
Водещ фактор е генетичната предиспозиция, тя е определяща на каква възраст горе-долу ще се развие този процес. Следват допълнителните фактори, които биха утежнили състоянието и за които споменахме – тегло, професия, активен спорт, травми.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg