Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Създадоха Национална програма срещу самоубийствата

Вероника Христова 2013-04-24
Здравна политика : Създадоха Национална програма срещу самоубийствата - самоубийства, национална програма, проект, МЗ, credoweb.bg
По света 1 000 000 милион души годишно посягат на живота си

Здравното министерство разработи Национална Програма “Превенция и профилактика на самоубийствата в Република България 2013 – 2018 година”. Проектът е публикуван на интернет страницата на министерството за обществено обсъждане. Разработката е съвместна с Националния център по обществено здраве и анализи и включва Национален план за действие. В световен мащаб самоубийствата представляват един от проблемите с нарастваща значимост. Данните сочат, че ежегодно около 1 милион души в цял свят посягат на живота си. В последните десетилетия се отбелязва ръст на самоубийствата и опитите за самоубийства, а така също и падане на възрастовата граница.

Основната цел на Националната програма е намаляването на честотата на опитите за самоубийство и на смъртността поради самоубийство у нас с 10%. В рамките на програмата трябва да бъде събрана достоверна статистическа информация за опитите за самоубийства и да бъде обучен персонал за работа с хора с автодеструктивно поведение. Чрез обучения ще бъдат обхванати професионалистите от спомагателните професии и преди всичко – заетите в областта на здравеопазването. От друга страна, програмата е насочена към хората с повишен риск - суицидно поведение, психични и тежки соматични заболявания, токсикомании, ученици, военнослужещи, служители на МВР, медицински професионалисти, безработни, възрастни и самотни хора, затворници.

Целта е да се информира населението за начините за укрепване на психичното здраве и за справяне с преумората, пренапрежението и житейските кризи. Предвидено е финансирането на дейностите по програмата да се осъществява от Републиканския бюджет и Норвежкия финансов механизъм.

 
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg