Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сексуално здраве

Телевизията намалява качеството на спермата

health.bg 2013-04-29
Сексуално здраве   : Телевизията намалява качеството на спермата - сперма, сперматозоиди, спорт, телевизия, качество, мъже, credoweb.bg
Повече спорт и по-широко бельо за качествена сперма

Мъжете, прекарващи повече от 20 часа седмично пред телевизора, не могат да се похвалят с високо качество на произвежданата от тях сперма. Числеността на сперматозоидите в семенната им течност намалява с 44%, пише британският вестник „Индипендънт”.

В продължение на 3 години специалисти от Ню Йорк изучавали връзката между начина на живот и състоянието на спермата при 189 мъже на възраст между 18-22 години. Оказало се, че заседналият начин на живот, стресът, непълноценното хранене и пушенето особено рязко снижават качеството на семенната течност.

Авторът на проучването Хорхе Чаваро смята, че причината за отрицателното въздействие на гледането на телевизия е оксидативният стрес. Наблюденията показали, че за да се неутрализира вредното въздействие на телевизията, са необходими редовни физически упражнения. Те стимулират репродуктивната система.

Ако мъжът отделя за спорт повече от 15 часа седмично броят на активните сперматозоиди при него ще се увеличи с до 73% ( в сравнение с мъжете, спортуващи по-малко от 5 часа седмично), а нивото на тестостерон ще се увеличи до един път и половина. „Известно ни е, че физическата активност намалява оксидативния стрес, докато заседналия начин на живот го увеличава”, казва Чаваро.

Учени от университетите в Шефилд и Манчестър, от друга страна, направили сравнение между начина на живот на 939 мъже с некачествена сперма и 1310 такива с нормално качество на семенната течност. Резултатите показали, че високият индекс на телесната маса, употребата на алкохол и дори наркотиците вредят на репродуктивното здраве при мъжете в много по-малка степен, отколкото заседналия начин на живот.

Отказът от вредните навици намалява значително риска от различни заболявания, но, според учените, не оказва влияние върху плодовитостта. Според експертите силната половина от човечеството трябва да обърне повече внимание на физическата активност и за предпочитане да носи по-свободно бельо.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg