Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Безплодие

Австрийски професор препоръчва задължителна оценка на яйчниковия резерв след 33 г.

Вероника Христова 2013-05-21
Безплодие : Австрийски професор препоръчва задължителна оценка на яйчниковия резерв след 33 г. - ин витро, проф. Хайнц Щромер, Токуда, яйчников резерв, credoweb.bg
След тази възраст репродуктивните способности на организма започват да намаляват

Оценката на яйчниковия резерв да бъде включена като задължително изследване при жените над 33-годишна възраст, препоръчва проф. Хайнц Щромер, акушер – гинеколог, медицински директор и управител на “Виена Ин Витро Център” в болница „Токуда”. Според него идеята е лесно осъществима и би могла да бъде изключително полезна поради опасения от стерилитет при жените след тази възраст. Фертилната възраст на жената се оценява чрез комбинацията от нейната хронологична възраст и индивидуалната яйчникова възраст (овариален резерв). За оценка на втория елемент се прилагат ултразвуков преглед в определен период от менструалния цикъл и изследване на хормони.

В Австрия обучението на гинеколозите е фокусирано именно върху оценката на яйчниковия резерв на жените, тъй като специалистите в тази област са по-скоро онкоориентирани, посочва проф. Щромер. „Например на една жена на 33 г. гинекологът със сигурност ще направи цитонамазка и всички необходими тестове, за да установи дали тя има рак на маточната шийка. Но не това е проблемът, който е основен за тази жена и не това е рискът за нейното здраве. Това, което е най-важно за нея, е първо тя да стане майка, а това е свързано с достатъчния яйчников резерв”, обяснява специалистът.

Според него е важно гинекологът да осмисли своята изключителна роля в живота на жената между 15-45 години, където той се явява „мениджър” на нейната репродуктивност. „В младостта й гинекологът е този, който ще я научи как да се предпазва от забременяване. Но ще дойде момент, в който нещата ще се обърнат в противоположната посока - от контрацепция към желание за забременяване. И тогава гинекологът трябва да бъде до жената, за да може да я подпомогне по най-добрия начин в постигането на това нейно желание”, смята проф. Щромер.

Като друга тревожна тенденция, свързана с репродуктивните проблеми на семействата в развитите страни, специалистът посочва постоянното намаляване качеството на сперматозоидите. То се влияе главно от стрес, пушене, алкохол, лошо хранене и прегряване (локално повишаване на температурата в областта на тестисите). Причините за стерилитета са разнообразни и са разпределени по равно между мъжа и жената, макар че около 10-15% остават неизяснени.

Очаквайте скоро подробно интервю с проф. Щромер на тема ин витро!




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg