Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Остеопороза

Слагат модерна глезенна става на жена в "Софиямед"

Лиляна Филипова 2013-05-22
Остеопороза : Слагат модерна глезенна става на жена в "Софиямед" - глезенна става, ендопротезиране, д-р Бисер Бончев, Софиямед, ортопедия, травматология, credoweb.bg
Словенски професор ще консултира екипа за рядката операция през юни

Изключително рядка операция за ендопротезиране на глезенна става ще бъде извършена в края на юни в МБАЛ „Софиямед”, съобщи д-р Бисер Бончев, началник на отделението по ортопедия и травматология. Става дума за 37-годишна жена с лошо зараснало старо счупване преди близо 12 г., при която се получила сериозна деформация, затрудняваща походката и работата й. Ще се използва качествено нов тип имплант и затова интервенцията ще стане с помощта на словенски професор. Старото поколение не давало особено добър резултат и 4-5 г. след операцията ендопротезата излизала от строя. От новата генерация у нас досега са сложени само 2 – по една в София и във Варна, като за целта колеги се обучаваха в чужбина, каза д-р Бончев.

В ортопедичното отделение на „Софиямед” рутинно се ендопротезирали главно големи стави – тазобедрени, коленни. Все по-често се работели и раменни. Най-често се правели еднополюсни операции, при които се подменяла само счупената или деформираната в резултат на травма или ревматоиден артрит глава на раменната кост. В последните години се наложило становището, че при 3- или 4-фрагментни счупвания на главата на раменната кост е по-добре да се мине през първично еднопротезиране, особено когато става дума за по-възрастни пациенти с остеопороза, при които костта е по-крехка и не издържа на кръвна репозиция и фиксация с винтове. При другия вид – двуполюсните, се подменя и главата на костта, и износената повърхност на ставната ямка, която е част от лопатката. В този случай подходът е по-сложен и по-специфичен, твърди специалистът. От този тип годишно нас се правели около 15 ендопротези, докато едрополюсните гонели вече 50. Само в „Софиямед” за последната година били 5.

Най-предизвикателни са случаите, когато се налага ревизионно ендопротезиране – когато веднъж сложена изкуствена тазобедрена става по някаква причина се е разхлабила и се налага отваряне и корекция с нови импланти или част от тях, обяснява д-р Бончев.  Една от пациентките му близо 3 г. минала през серия операции заради тазобедрена става, разрушена от коксартроза. Преживяла и инфекции, и чупене на бедрената кост, и серклажи с тел, и спейсър имплант с костен цимент и антибиотик. В крайна сметка жената хвърлила патерицата и вече се движела безпроблемно.

Д-р Бисер Бончев има 20 г. стаж в СБАЛ „Св. Анна” (Окръжна болница), а от 1 г. е ръководи ортопедите и травматолозите в „Софиямед”. 

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg