Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: 31 болници мамят здравната каса

health.bg 2013-06-10
Здравна политика : От печата: 31 болници мамят здравната каса - здравна каса, НЗОК, източване, хоспитализация, болници
В.„Труд”: Доктори в почивка „оперират”, а леглата са пълни с фалшиви болни


Тридесет и една болници са мамили здравната каса с нереални вписвания на дейности и пациенти в медицинската си и финансова документация. Това показва проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в 52 лечебни заведения на територията на 16 области през октомври, ноември и декември миналата година. Резултатите от нея са представени на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков през март.

Това съобщава в днешния си брой в. „Труд”, като допълва, че заради откритите нарушения инспекторите предлагат на „прегрешилите” болници да се наложат санкции минимум за 118 400 лв.

Според публикацията нарушенията са за отсъстващи пациенти, грешно попълнени епикризи, липсващи документи, както и за лекари в почивка или без специалност, които оперират.

Най-често срещаното несъответствие - в 67 на сто от проверените болници, са нереално попълнени епикризи. Така например в рубриката „лекуващ лекар” контрольорите са хванали, че е посочено име на доктор, който по същото време не е бил на работа, нито фигурира в списъка на трудилите се извънредно или просто е в отпуск.
Това се отнася за болниците в Габрово, Трявна, Добрич, Русе, за онкологичния център пак в Русе, за специализираната „Амброаз Паре” в Сливен, „Св. Петка Българска” в Нова Загора, „Св. Георги” в Пловдив, „Ескулап” и „Св. Екатерина” в Пазарджик, „Еврохоспитал Пловдив”, специализираната болница за рехабилитация по вътрешни болести в Мездра.

В други 13 болници пък не е отбелязано по коя пътека е лекуван болният, а в още пет - каква е била терапевтичната схема на лечение, посочва всекидневникът.

17,3 % от нарушенията се дължали на лечения или операции, извършени от лекар без специалност. Такива случаи са установени в болницата в Самоков, в столичната „Александровска”, плевенската „Георги Странски”, пловдивската „Св. Георги”, в „Еврохоспитал Пловдив”, „Д-р Никола Василев” в Кюстендил, многопрофилната в Пловдив.

В 15 процента от проверените лечебни заведения няма доказателства, че медикаменти, давани на пациентите, са отпуснати от болничната аптека. Т.е. има съмнение, че болните са карани да си ги купуват, което е абсурдно, коментира в. „Труд”.

Всяко четвърто хванато нарушение пък било за неправомерно искане за плащане на потребителска такса от пациента, който е бил освободен от нея, или е принуждаван да извършва доплащания за дейности, които покрива НЗОК. Последното е установено в 9 болници. Така например в многопрофилната болница „Силистра” пациенти е трябвало да извадят пари от джоба си, за да си купят контрастно вещество за образно изследване, което е трябвало да покрие лечебното заведение.
Същото е установено в онкодиспансера в Русе, в болницата в Габрово, Самоков, пловдивската „Св. Георги”. А в тази в Тутракан четирима здравноосигурени са платили венозната си упойка за извършването на основна диагностична ендоскопска процедура, а други двама - контрастното си вещество (все ангажимент на съответната болница). Неправомерно са плащани такси за повече от пролежаните дни от пациенти в хасковската болница и в „Александровска”.

В близо половината проверени заведения са били установени общо 142 случаи на приети болни, за които обаче не е имало основания за хоспитализация. Съответно НЗОК няма да плати за лечението на тези българи, допълва „Труд”.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg