Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Очни проблеми

Открит е нов пласт в роговицата на окото

health.bg 2013-06-13
Очни проблеми : Открит е нов пласт в роговицата на окото - око, зрение, роговица
Това ще помогне да се подобрят резултатите от очните операции, смятат учените.

Учени от университета на Нотингам във Великобритания са идентифицирали нов пласт в роговицата на окото, който ще носи името на откривателя си от индийски произход.

Откритието ще подобри резултатите от очните операции. Новият слой ще носи името пласт на Дуа - на своя откривател от индийски произход професор Харминдер Дуа.

Роговицата е прозрачната защитна леща в предната част на окото. Досега се смяташе, че тя е съставена от пет слоя. Новооткритият пласт се намира в задната част на роговицата между досегашните трети и четвърти слоеве - роговичната строма и Десцеметовата мембрана.

Въпреки че плътността му е едва 15 микрона при дебелина на цялата роговица 550 микрона (0,5 милиметра), пластът на Дуа е изключително жилав и достатъчно здрав да издържи налягане между 1,5 и 2 бара.

„Това е голямо откритие, което ще наложи пренаписването на специализираната литература. След като идентифицирахме този нов пласт дълбоко в тъканта на роговицата, ще можем да го изследваме и да направим очните операции по-опростени и по-безопасни за пациентите. От клинична гледна точка има много заболявания, които засягат задната част на роговицата”, заяви професор Харминдер Дуа, цитиран от БТА.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg