Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Самолечението при розацея е опасно

Вероника Христова 2013-06-27
Кожни проблеми : Самолечението при розацея е опасно - розацея, д-р Камелия Вековска, лято, симптоми, самолечение
Заболяването се влияе силно от слънчевата светлина и симптомите се обострят през лятото.

Розацеята е едно от кожните заболявания, които се обострят през лятото. Типичните зачервени петна по бузите се влияят изключително силно от слънчевата светлина и резките температурни промени, предупреждава дерматологът д-р Камелия Вековска. Болестта се проявява с появата на бързопреходни зачервявания под формата на пеперуда главно по лицето, но може да засегне също шията и деколтето. Постепенно тези зачервявания (еритеми) стават трайни и на техен фон се появяват разширени капиляри. Следващата фаза е поява напапулии пустули, които наподобяват акне. Всичко това може да бъде съпроводено със сълзене от очите и фотобоязън, чувство на парене и сърбеж. Тези симптоми често подтикват пациентите към самолечение, разказва д-р Вековска.

„Обикновено, когато хората усетят първите симптоми, сами си назначават локално лечение с кортикостероиди. От тях първоначално може да настъпи подобрение на състоянието, но това е временно. Самолечението е много опасно, тъй като кортикостероидите са напълно противопоказани при розацея и водят до тежки рецидиви”, подчертава специалистът. По думите й е важно преди всичко да се направи консултация с дерматолог, който да определи правилната диагноза и да назначи дългосрочно лечение. „То е комплексно и започва с охладителни и противовъзпалителни компреси. След това се прилагат овлажняващи средства (емолиенти), антибиотични мехлеми и антипаразитни препарати. Задължително при болните от розацея е да използват слънцезащита с много висок фактор”, разяснява дерматологът.

Тя предупреждава, че в напреднала фаза на розацеята освен кожата се засягат и очите. Нелекувано, това заболяване може да доведе до слепота. В тежките форми на болестта настъпват изменения и удебеления на кожата (т. нар. тъканна хиперплазия), която може да бъде възстановена само с пластична операция. 
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg