Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Малки ограничения за дълъг живот

Бойка Велинова 28-06-2013
Хранене и  диети  : Малки ограничения за дълъг живот - рак, отслабване, диети, глад, дълголетие, здравословен живот, хранене, диабет, сърдечни болести
Ограничаването на калориите води до отслабване и подобряване на кръвните показатели...

Тази година англичаните изпревариха французите и американците в класацията за най-добър отслабващ режим, като лансираха „ДИЕТАТА 5:2”. Предимството й е лесно спазване и бърз ефект, при това не само без риск от увреждане на здравето, а с дълготрайно благотворно въздействие.

В еволюцията на човечеството храната никога не е била константа – сменяли са се периоди на изобилие и на глад. И досега в различни райони на света недохранването е основен проблем. Именно редуващото се ограничаване през вековете е повлияло на гените ни така, че да оцеляваме, без да страдаме особено, а обилно похапващите нации се диагностицират като най-болнави и изнежени.

Тази идея е в основата на успеха на системата, изпробвана и широко налагана от д-р Майкъл Мозли (лекар и водещ на медицински телевизионни предавания). С изкарването „на светло” на всичките му преживелици покрай дефинирането и усъвършенстването на режима в предаването „Яж 5 дни, ограничавай се 2 дни и живей по-дълго”, той за нула време става любимец не само на хората със свръхтегло, но намира и голяма подкрепа сред колегите си. Мозли и Мими Спенсър (дългогодишна авторка на рубрики за здравословното хранене в британски медии) издават бестселъра „Чудото, наречено The Fast Diet или ДИЕТАТА 5:2”, където анализират и предлагат реалистична програма за отслабване и за мъже, и за жени. Те твърдят, че едновременно ще се простим с излишните килограми, ще бъдем по-здрави и ще удължим живота си, защото организмът ще има възможност да се разтоварва и възстановява.

Ползите

Ако се огледаме, наистина ще видим, че около нас непрекъснато някой дъвче, а храненето от три до пет пъти на ден е издигнато в култ: независимо дали сме гладни в момента и колко енергия сме изразходвали през деня. А периодичното въздържание чрез рязко ограничаване на калориите залъгва организма, че е в период на недостиг на храна. Реакцията на стреса е топене на мазнини, закаляване и укрепване.

Предимствата на „ДИЕТАТА 5:2” са, че е гъвкава, разбираема и лесна за прилагане. Влезем ли в ритъм, не сме притиснати да купуваме непременно различни от обичайните ни храни (които често са и по-скъпи), не гладуваме истински нито един ден. Като бонус получаваме един полезен навик, който в дългосрочен план подобрява здравословното ни състояние и е желателно да се превърне в начин на живот.

Ограничаването на калориите до една четвърт на ден води до отслабване и подобряване на кръвните показатели; до понижаване на IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор 1), виновник за множество дегенеративни заболявания, включително и рак; до задействане на гените за възстановяване като реакция на шока. През времето на режима панкреасът има шанс да си почине и да нормализира производството на инсулин. Повишената инсулинова чувствителност ще намали риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Подложилите се на този начин на хранене изпитват чувство на задоволство от постигнатото и повишено настроение. Обясняват го с увеличеното количество на произвеждания от мозъка невротрофичен фактор, който дава усещане за лекота и щастие и предпазва от деменция.

Системата

Д-р Мозли и Мими Спенсър ни предлагат да разделим седмицата така: пет дни, в които да се храним с обичайния калориен прием за възрастта и натоварването ни, и два дни по избор, когато да приемаме 500 калории (за жените) и 600 (за мъжете). Вие сами можете да изберете кога ще се ограничавате. Според двамата автори, които в книгата любопитно разказват за „гладните” си преживявания от гледна точка на мъжа и на жената, най-добре е това да не са последователни дни, нито да са през уикенда. Подходящи са вторник и четвъртък, но ако имате вечеря с шефа или приятели точно по това време, без проблем можете да преместите ограничаването с един ден.

Важното е, че в основното време не се лишавате от любими храни, а дните с 500-600 калории трябва да запълните добре с активности и задачки, за да не мислите за хапване. Тогава първият прием е в 7-8 сутринта, а вторият – след 12 часа. Така се осигуряват два периода от по 12 часа, когато органите на храносмилателната система са в почивка и имат време за възстановяване.

Кога и какво се яде е от основно значение за успеха ви с тази диета. Схемата и при двата пола е да се закусва и вечеря, без никакви междинни калории. Единствената разлика е, че за жените закуската е 200 калории, а за мъжете – около триста. Останалите 300 калории на калпак са за вечеря. Майкъл е спазвал стриктно това разпределение, докато Мими разделяла 500-те си калории дневно на двете хранения плюс малки закусчици през деня. Все още не е сигурно кой подход е по-правилен, а изследователите са убедени, че основното е да не се превишават допусканите дневни порциони.

Режимът

Вече сме толкова напреднали в изпробването на диети, че две условия при избора на продукти няма да ни учудят: храните трябва да са богати на протеини (държат ни по-дълго сити) и да са с нисък гликемичен индекс (за да не „скача” нивото на кръвната захар и да не влияе драстично на производството на инсулин и чувството за глад). Разбира се, белтъчините от растителен произход са за предпочитане. Има и още един важен момент при избора на продукти: ниският гликемичен заряд, т.е. да се ориентираме към „бавни” въглехидрати, които се усвояват постепенно и съдържат много фибри.

Някои от препоръчваните закуски до 150 калории са:

  • Половин кафена чашка нискомаслена извара, 1 круша, 1 смокиня;
  • Каша, приготвена от 40 г сурови овесени ядки и вода, шепа сурови боровинки;
  • 1 варено яйце, половин грейпфрут;
  • 115 г пушена сьомга, 1 обикновена бисквита, намазана с малко обезмаслено сирене.

Вечерите до 300 калории могат да бъдат от 140 г пилешки гърди без кожата, запържени в лъжица зехтин с моркови, грах и зеле и подправени със свежи зелении; вегетарианско чили, тайландска салата или бяла риба на фурна. Рецептите в „Чудото, наречено The Fast Diet или ДИЕТАТА 5:2”, са разработени по дни, като са посочени много точно съставките, грамажът им и начинът на приготвяне. От голяма помощ ще ви бъде домакинската везна, за да следите точно количествата: гладното око е много лакомо. Отделно са разработени 10-дневни менюта за по 600 калории, има и приложени списъци с калоричност на основни продукти, за да си съставите порциите сами според хранителните ви предпочитания.

Отделно много страници са посветени на най-честите въпроси, възникващи у започващите режима. Те споделят също всякаква полезна информация: от хитринки как да излъжем глада в дните на въздържание, до идеи как да запълним времето си и софтуер за изчисляване на калории.

Е, какво пък, време е да опитаме и ние – изпитанието за волята не е толкова голямо, а книгата със сигурност ще допринесе за хранителната ни култура. Какво повече ни трябва преди лятната ваканция?




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg