Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Премахването на бенки с лазер е опасно

Вероника Христова 05-07-2013
Кожни проблеми : Премахването на бенки с лазер е опасно - бенки, пигментни петна, лезии, дерматоскопия, д-р Петя Златева
Диагностицирането и проследяването на пигментните лезии вече се прави с дерматоскопия

Пигментните петна по кожата са нещо, което всеки сам редовно трябва да проследява. Появата на нови бенки по стъпалата, подбедриците и други закрити места след 35-годишна възраст може да крие опасност, предупреждава дерматологът от столичната УМБАЛ „Св. Анна” – д-р Петя Златева. Промяната на вече съществуващи петънца (форма, кървене и пр.) също е предупреждение, което не бива да се неглижира, казва тя. В такива случаи е задължително да се обърнем към специалист дерматолог.

Съвременната диагностика използва т. нар. дерматоскопия, която увеличава точността на диагнозата, поставена след общото клинично изследване. Процедурата е неинвазивна и неболезнена. Прави се веднъж на всеки 3, 6 или 12 месеца, в зависимост от необходимостта. При хора, които имат фамилна анамнеза за рак на кожата, дерматоскопията е задължителна веднъж на 6 месеца.

След дерматоскопията могат да бъдат направени съвсем точни изводи за характера на лезията , обяснява дерматологът. „Пигментните лезии могат да се разделят най-общо на доброкачествени и злокачествени. Тези от тях, които са неприятни на вид, релефни и с косъм, в повечето случаи са доброкачествени и не създават проблеми. Гладките пигментни лезии са по-опасни, особено ако имат размер повече от половин сантиметър”.

Доброкачествените бенки могат да бъдат премахнати по желание на пациента, но това не е наложително, тъй като не представляват опасност за него. Ако обаче дерматоскопията установи, че пигментната лезия крие риск или вече е опасна, тя задължително трябва да бъде премахната, категорична е д-р Златева. По думите й премахването в никакъв случаи не бива да става с лазерно изгаряне, каквото препоръчват различни модерни козметични студия.

 „Проблемът е, че коагулиралата тъкан не става за хистологично изследване, което определя дали бенката е изрязана здраво, дали има промени и каква е диагнозата. Затова дерматолозите използват традиционния метод - изрязване, зашиване и хистологично изследване. 30-40 % от пигментните лезии наистина могат да бъдат премахнати с ток или киселина дори в козметичен салон, но първо трябва да се постави точна клинична диагноза, което козметичката не би могла да направи”, обяснява специалистът.

За предпазване от пигментация дерматологът препоръчва целогодишно използване на фотозащитни кремове, купени задължително от аптечната мрежа. През зимните месеци препоръчителният фактор на защита за градски условия е SPF15, през лятото трябва да се използва по-висок фактор – поне SPF 30. На море, планина, излет, селски туризъм и т.н. фотозащитата задължително се нанася на всеки два часа. Д-р Златева цитира проучване,  според което през последните 10 години случаите на кожен рак са намалели, благодарение на използването на слънцезащитни продукти. 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg