Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Безплодие

От печата: Държавата прахосала пари за 1500 опита инвитро

health.bg 2013-07-12
Безплодие : От печата: Държавата прахосала пари за 1500 опита инвитро - инвитро, безплодие, асистирана репродукция, проф. Иван Козовски, стерилитет, Варна, здравна каса
Това твърди проф. Иван Козовски.

За 4 години държавният фонд инвитро е прахосал поне 6 млн. лв., които са достатъчни за финансиране на 1500 опита за изкуствено оплождане.

Такава равносметка направи проф. Иван Козовски, управител на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) „Варна”, съобщава в. „24 часа” и допълва, че той е водещ по успеваемост у нас, но нито ден не е работил с държавния фонд.

„Оттам изтичат огромни суми под формата на надписани сметки. За всеки опит се дават средно по 4500 лв., а реалният разход е с 500 лв. по-малко. При около 12 000 финансирани процедури сметката сочи 6 млн. лв. И то без ясни критерии за участие на лабораториите, които никнат като гъби и вече са над 30. Резултатът е ниска средна успеваемост от около 17-18%”, разяснява проф. Козовски.

Неговият център работи само с кешови плащания, но има клиентки -122 жени за 6 месеца. От тях 64 са забременели. Част от пациентките идват, след като безуспешно са ползвали правото си на 3 опита по държавната програма, казва проф. Козовски.

Успеваемостта в ръководения от него център е 52,45%, а оплождането струва 4000 лв.

Забележки към държавното инвитро имат и от варненския „Майчин дом”, отбелязва всекидневникът. Специалистите в клиниката работят с фонда, но твърдят, че прехвърлянето на финансовите операции към здравната каса е направило процедурата по-тромава и за тях, и за пациентките. Здравните заведения сами трябва да покриват разходите за медикаменти, които касата изплаща впоследствие.

Инвестиции били нужни и за купуване на нов софтуер за работа с НЗОК, а договорът с нея бил подписан чак в последните дни на март. Дотогава в „Майчин дом” не са правили инвитро по държавна поръчка. От началото на тази година до юли са извършени 47 процедури при успеваемост от 31,9% - платени в брой и финансирани от държавата. А за миналата година успешните изкуствени оплождания са 40 на сто от всички 142 опита, допълва в. „24 часа”.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg