Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Дефектни гени свързват диабет тип 2 с рака на кръвта

health.bg 2013-07-17
Ендокринология : Дефектни гени свързват диабет тип 2 с рака на кръвта - диабет, гени, дефект, стареене, мутации, проучване, рак на кръвта, тумор
Обикновено тези отклонения не се срещат толкова често, но те могат да се появят в процеса на стареене.

Генетици откриха дефекти, които показват връзка между диабет тип 2 и рак на кръвта, предаде АФП. Учените изследвали кръвни проби от около 7500 души, включително 2200 пациенти с диабет тип 2 в търсене на клетки от клонирана мозаична мутация CME. Това са дефекти, които водят поява в някои клетки на допълнителни копия на части от генетичния код, или пък напротив – липсват отделни фрагменти. Обикновено тези отклонения не се срещат толкова често, но те могат да се появят в процеса на стареене. При хората над 70 години тези мутации се срещат при около 2%. Това обаче повишава риска от рак в кръвта 10 пъти. При хората с диабет тип 2 мутациите се срещат 4 пъти по-често отколкото при здравите хора. Те също така повишава риска от бъбречна недостатъчност, заболявания на очите и сърцето. Тъй като диабетът ускорява процеса на стареене на организма, Филип Фрогъл от Кралския колеж в Лондон решил да тества генетични дефекти, свързани със стареенето. Точно те са обяснението за връзката между диабета и рака.

Възможно е в бъдеще да има тестове, които могат да предскажат кои от диабетиците ще развият рак в резултат на придобитите мутации. Тогава лечението ще започне още при първите признаци на онкологичното заболяване. Като се има предвид, че в света има 347 000 000 пациенти с диабет или средно 9% от населението, учените смятат, че тестовете трябва да се включат на национално равнище, за да бъдат обхванати всички.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg