Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Не лекувайте изгарянията сами

Проф. Дора Танчева – началник на Отделение по анестезиология и реанимация, Клиника по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов” : 18-07-2013
Кожни проблеми : Не лекувайте изгарянията сами - изгаряния, анестезиология
В повечето случаи травмите са резултат от неглижиране на моментната ситуация и могат да бъдат предотвратени.

Първата реакция след изгаряне в домашни условия много зависи от размера на поразения участък, от локализацията и от източника на травмата.

При по-малки изгаряния помага охлаждането – чрез заливане със студена вода например. При по-голям обхват на пораженията обаче подобно действие не се препоръчва, защото може да доведе до охлаждане на цялото тяло. Раната трябва да се завие с чиста кърпа, да се отстранят изгорелите тъкани (ако е възможно) и незабавно да се потърси лекарска помощ.

Категорично не бива да се предприема никакво третиране на наранените повърхности, защото това може да предизвика допълнително замърсяване,  инфекции и съответно - утежняване на пораженията и на общото състояние на пациента.

Ако пострадалият е възрастен човек, той може да приеме аналгин или някакъв друг обезболяващ медикамент. При малките деца обаче, това не е препоръчително – всяка една манипулация трябва да се осъществи под контрола на лекар.

Много важно е да се отбележи, че голяма част от изгарянията могат да бъдат предотвратени. В повечето случаи те са резултат от неглижиране на моментната ситуация.

Така например при децата до 3-годишна възраст най-честите поражения се дължат на горещи течности – в кухнята или при къпане на бебето. В интервала между 3- и 7-годишна възраст преобладават т. нар. пламъкови изгаряния – оставени без надзор, децата опитват да запалят кибрит или запалка. Особено сериозни са електрическите изгаряния, които са най-чести при подрастващите.   

Електрическите изгаряния с много тежки последствия са характерни и за възрастните пациенти – най-често се свързват с опити за кражба на кабели. Може би ще прозвучи странно, но риболовът също крие опасности. Инцидентите се случват, когато рибарите се разположат до водоеми в близост до електропроводи с високо напрежение. По принцип въдиците се изработват от материали, които са добър проводник. До изгаряне се стига, ако въдицата е мокра и заедно с кордата се оплете в проводник. Имаме много такива случаи, като последствията са изключително сериозни – с тежки изгаряния, с опасност за живота, с ампутация и дори с летален изход.

Газовите бутилки и електрическите бойлери също са сред причините за много сериозни травми.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg