Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Обелки от домати и ябълки пречистват водата

health.bg 23-07-2013
Любопитно : Обелки от домати и ябълки пречистват водата - ябълки, домати, вода
Използването на кожата на зеленчуци и плодове като своеобразна гъба, поглъщаща опасните за здравето съединения, може да играе важна роля за осигуряванетона чиста питейна вода на около 800 милиона жители на развиващите се страни

Използваните като компост или най-често изхвърляните обелки на доматите и ябълките могат да се превърнат в ефикасен филтър за пречистване на водата, заразена дори с тежки метали и пестициди, съобщи БТА. До този извод са стигнали учени от Националния университет на Сингапур. Авторът на изследването Рамакришна Малампати е установил, че кожата на осем домата само за час може напълно да пречисти литър вода от йоните на тежките метали. А една трета от всички домати в света се консумират под формата на преработена продукция, което води до появата на огромно количество отпадъци. Сега те могат да бъдат използвани за получаването на чиста питейна вода. 

Обелките на ябълките, които са обработени с циркониеви оксиди, можели пък да поглъщат анионите на фосфатите, на хроматите, на солите на фосфорната и арсеновата киселина, показват резултатите на извършвано в продължение на две години изследване на сингапурските учени. Според специалистите този метод би могъл да сеприлага в големи мащаби.

Малампати е на мнение, че използването на кожата на зеленчуци и плодове като своеобразна гъба, поглъщаща опасните за здравето съединения, може да играе важна роля за осигуряванетона чиста питейна вода на около 800 милиона жители на развиващите се страни. Докато традиционните методи за пречистване на водата са прекалено скъпи, използването на подобна биомаса като абсорбент ще е достъпно за всички и ще изиграе важна роля в райони, където отровните съединения са проникнали дори в подпочвените води.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg