Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

От печата: В половин България лекарите са недостатъчни

health.bg 2013-07-30
Институции и организации : От печата: В половин България лекарите са недостатъчни - лекари, здравеопазване, Цветан Райчинов, Любомир Киров, медицински сестри
Средната възраст на българския лекар е над 50 г.

В повече от половината области у нас броят на лекарите на всеки 10 000 души е под средния за ЕС. Това показват последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи, които бяха публикувани преди дни в сборника „Здравеопазване 2013”, съобщава в. „Труд”.

Докторите бягат от областите Разград, Силистра, Кърджали, Смолян, Добрич, Благоевград и Перник.

„Новите данни потвърждават тенденцията, че цели региони могат да останат без лекари. Ще ви дам един пример - преди 10 г. в болницата в Русе беше невъзможно да си намериш работа, а сега няма област без вакантни места”, обясни д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз., цитиран от всекидневника.

Той подчерта, че под санитарния минимум продължават да са анестезиолозите, педиатрите, патоанатомите, но към тях се присъединяват ендокринолозите и хирурзите.

„Няма как някой да те накара да отидеш да работиш в Разград или Кърджали, ако не ти предложи добро заплащане. А това не се случва, просто защото не е осигурено нужното финансиране. Затова се засилва тенденцията медиците да търсят работа зад граница -най-вече в Белгия, Дания, Швеция и Норвегия. Интересът към Германия, Англия и Франция е постоянен”, изброи д-р Райчинов.

„Европа ни използва за донор на интелектуални кадри не само в сферата на медицината”, добави доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Средната възраст на българския лекар е над 50 г. „За съжаление 30% от всички доктори у нас (те са 28 643) са в пенсионна и предпенсионна възраст и се чудим кой ще ги замени”, каза още д-р Райчинов. Според последните данни медицинските специалисти (фелдшери, акушерки, медсестри) са 47 806. През 2000 г. са били 49 840, а през 1990 г. - 88 387.

Държавата ще увеличава броя на медсестрите, като организира двегодишни курсове за помощник-сестри и като задължи работодателите да дават възможност на специалистите по здравни грижи да се квалифицират, става ясно още от публикацията.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg