Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Установиха защо хората обичат шоколад

health.bg 2013-08-05
Хранене и  диети  : Установиха защо хората обичат шоколад - шоколад, пристрастяване, хормони
Освен хормона на щастието има и други вещества, които ни пристрастяват към сладкото изкушение

Изследователи от Университета в Пенсилвания са установили, че консумацията на шоколад води до пристрастяване. В опита им да разрешат загадката на манията по какаовото изкушение се оказало, че основната причина се крие във вещество, съдържащо се в какаото – наречено анандамид. Известно е, че то има способността да елиминира лошите емоции почти като марихуана, пише Medvesti. Освен това консумацията на шоколад води до освобождаване на серотонин, познат още като "хормон на щастието". Той също съдържа вещества, които стимулират мозъка.

Въпреки всичко изследователите твърдят, че освен химическия състав има и други фактори, които влияят върху човешкия мозък и спомагат за пристрастяването към шоколада. Това са консистенцията, структурата и миризмата му, които човек може да се пипне, усети и вкуси. По мнението на специалистите сетивата на женската половина от човечеството са по-податливи от тези при мъжете, затова шоколадът е много по-предпочитан от жените. Известно за това какаово лакомство е, че освен всичко е доста калорично и това веднага го поставя в списъка на забранените продукти. А както знаем забранените неща са най-предпочитани.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg