Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: Частни болници не искат да правят обществени поръчки

health.bg 2013-08-06
Здравна политика : От печата: Частни болници не искат да правят обществени поръчки - Частни болници, обществени поръчки, търгове, лекарства, консумативи
Според тях е абсурдно изискването да се правят поръчки за стоки, за които касата дори не заплаща

Частни болници оспорват задължението си да провеждат обществени поръчки при покупката на лекарства, консумативи и други стоки, свързани с дейността им, съобщава в. „Сега”.

Според Закона за обществените поръчки лечебни заведения с над 30% приходи от публични средства стават публичноправни организации, което ги задължава да провеждат търгове за закупуваните стоки.

Шефове на частни лечебни заведения обаче изтъкват, че това изискване е абсурдно и лишено от всякаква правна логика, защото здравната каса заплаща по предварително фиксирани цени, които нямат нищо общо с платените от болницата пари за лекарства, консумативи или медицински изделия. Това означава, че по никакъв начин не могат да бъдат нанесени щети на бюджета при липса на поръчки, което е основната цел на закона. Още по-абсурдно според тях е изискването да се правят поръчки за стоки, за които касата дори не заплаща, отбелязва всекидневникът.

Една от големите частни болници в Пловдив – „Тримонциум”, е поискала от омбудсмана Константин Пенчев да сезира Конституционния съд дали законът не нарушава конституционното право на свободна стопанска инициатива, както и правата на хората да изберат най-доброто за тях лечение.

В становището се казва, че когато болницата е задължена да сключи договор с определен доставчик, пациентът не може да получи най-подходящото за неговото състояние медицинско изделие - например вид и диоптър на вътреочна леща или най-новото изделие от даден вид, ако доставчикът не ги предлага. „Това води до създаване на условия за допускане на дискриминация и неравнопоставеност спрямо други лечебни заведения, които не работят с НЗОК или чиито приходи от касата са по-малко от 30%”, пишат от „Тримонциум” до Пенчев.

„За бюджета на НЗОК няма никакво значение какви разходи е направила болницата за предоставяне на услугата, защото ако тя закупи стоки или услуги на най-високата възможна цена, то ще нанесе вреда единствено на собствениците на болницата”, твърдят и от Центъра за защита правата в здравеопазването в свое становище до Комисията за защита на конкуренцията. От юни тя е започнала производство за оценка на съответствието на националната нормативна уредба с правилата за конкуренция при дейността на лечебните заведения.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg