Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: По-малко пари за 200 клинични пътеки

health.bg 2013-08-09
Здравна политика : От печата: По-малко пари за 200 клинични пътеки - БЛС, здравна каса, преговори, Цветан Райчинов, клинични пътеки, финансиране, деца
Лекарският съюз иска над 10% ръст на цените за лечение от догодина

Над 60% от клиничните пътеки или близо 200 от всичките 300 са недофинансирани. Затова експерти на Българския лекарски съюз (БЛС) са започнаха ревизия на цените им.

Това съобщава пред в. „Труд” председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

„Според нас в Националния рамков договор за догодина цените на поне 30% от всички пътеки трябва да се актуализират, като ръстът им задължително да е между 10 и 15 на сто”, обяснява д-р Райчинов. Той посочва, че силно недооценени са парите за хирургичните интервенции, за гастроентерологичните, педиатричните, пулмологичните.

„Ако повишението е под 10-15%, то тогава от него няма да има никакъв ефект и няма да се спрат свръх хоспитализациите”, казва още д-р Райчинов. И тъй като болниците не могат да покриват разходите си с реалните средства, получавани от здравната каса, те правят оборот, тъй като това е начинът им за оцеляване.

В началото на следващия месец започват преговорите на лекарския съюз със здравната каса за новите стойности и обеми на пътеките за догодина. „Дотогава трябва да получим отговор дали държавата ще продължи здравно да осигурява децата върху половината от минималния осигурителен доход (т.е. върху половин вноска), ще направи ли промяна, та да им плаща пълната осигуровка, или ще продължи да следва някакъв статистически принцип, както обясняваше „скатаването” Симеон Дянков”, казва още председателят на БЛС.
Ако държавата си изпълни ангажимента към децата до 18 г., то в бюджета на касата догодина ще влязат допълнителни 330 млн. лв., допълва изданието.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg