Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Грип

Няколко екипа учени експериментират с опасни мутации на птичия грип

Fokus.de 2013-08-12
Грип : Няколко екипа учени експериментират с опасни мутации на птичия грип  - птичи грип, H7N9, вирус, инфекция, експеримент, лаборатория, резистентност
Тези лабораторни проучвания имат и противници, нямало гаранции, че природата ще следва теоретичния подход.

Докато някои учени спорят дали е уместно да се отглеждат за изследователски цели генетично манипулирани вируси на птичия грип, в някои лаборатории по света вече се провеждат подобни експерименти, съобщи немското списание „Фокус”. Няколко екипа работят паралелно с генетично манипулирани вируси на H7N9. Рон Фучие, един от ангажираните в експериментите учени, потвърждава, че колегите му на няколко места по света вече провеждат опити за резистентност срещу медикаменти.

Други опити пък били в процес на подготовка, казва Фучие, който е специалист по грипа от Медицинския център „Еразмус” в Ротердам. Те ще изучават поведението на вируса, модифициран така, че да се предава лесно от човек на човек. От средата на март в Китай вече има най-малко 130 заразени хора с опасния щам H7N9.

Тази седмица водещи специалисти призоваха в сп. „Нейчър” да се проведат подобни експерименти, при които причинителят се модифицира в лабораторни условия така, че да е по-заразен и устойчив на терапия с медикаменти. Те се надяват, че така науката ще изпревари реалния живот и ще бъде подготвена да реагира на евентуални мутации в щама на птичия грип, който вече заплашва редица азиатски страни.

Подобен подход обаче среща и много критика. Според Китайския център за борба със заразните болести в природата мутацията на един вирус може да отнеме години. В лабораторията това се случвало на мига. Нямало гаранция, че реалните мутации ще последват изкуствено предизвикания научен модел.

Според Рон Фучие обаче научните експерименти са много полезни и са базирани на реални прогнози. Опитите щели да позволят да се произведат по-ефективни ваксини, а научните екипи щели да прогнозират рисковете от евентуалното предаване на вируса от човек на човек. Новата форма на птичия грип H7N9 беше доказана при човек за първи път през март 2013 г. Здравните власти смятат, че предаването на заразата е станала от птиците към човека. Хиляди пернати бяха убити, а пазарите за живи пилета бяха закрити. Мярката даде резултат, броят на новите заразени спадна почти до нула. През април обаче СЗО издаде предупреждение, че в отделни случаи вирусът може да се е предал от човек на човек. Учени от Китай се присъединиха към това становище и писаха в British Medical Journal, че опасността от птичия грип в никакъв случай не е отминала.

Източник: Fokus.de




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg