Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: Болниците задлъжняват с по 105 328 лева на ден

health.bg 2013-08-14
Здравна политика : От печата: Болниците задлъжняват с по 105 328 лева на ден - болници, задължения, болница Свети Георги, Пирогов
Държавните и общинските лечебници с рекорден борч от 389,7 млн. лева

Всеки ден държавните и общинските болници трупат средно по 105 328 лв. нови задължения.
Това става ясно от справка на Министерството на здравеопазването към 30 юни т.г., изготвена по искане на в. „Труд”.

Оказва се, че само за година общите дългове на лечебните заведения са се увеличили с 38,4 млн. лв. Така общата сума на натрупаните борчове е достигнала 389,7 млн. лв. Толкова лошо финансовото състояние на болниците не е било от 2006 г., откакто здравната каса плаща по 300 клинични пътеки, констатира всекидневникът.

Набъбнали са и просрочените задължения - от 85,1 млн. лева в края на първото шестмесечие на 2012 г. на 89,3 млн. лева към 30 юни т.г.

Според изданието като абсолютна стойност най-фрапантен е новият дълг на „Св. Георги” -11,4 млн. лв., или увеличение от 35,5 на сто. „Първенец” в процентно отношение обаче е болницата по хематологични заболявания в София, която бележи 68,3 на сто ръст на задълженията си в сравняваните периоди. А средният процент за страната е 11 на сто.

Най-голямо увеличение на просрочените задължения в проценти се отчита при „Пирогов” - 1386 на сто при средно 36,6 на сто. Обратното - отличникът по топене на просрочените задължения е многопрофилната болница в Хасково. Ръководството й е намалило с цели 62,3% просрочените дългове в сравняваните периоди.

В справката на здравното министерство не влизат задълженията на ведомствените болници – Военномедицинската академия, „Лозенец”, Транспортната и на МВР.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg