Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

Още 2 млн. лв. за лечение на деца в чужбина

health.bg 2013-08-14
Институции и организации : Още 2 млн. лв. за лечение на деца в чужбина - деца, лечение, чужбина, Таня Андреева, фонд, болници, задължения, здравна каса
Средствата ще дойдат след актуализацията на бюджета

В последно време българските деца боледуват много и то от сериозни заболявания и бюджетът на Фонда за лечение на деца в чужбина е изразходван още първото шестмесечие на тази година.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в студиото на БНТ.

След актуализацията на бюджета във фонда ще влязат 2 млн. лв.

Д-р Андреева обяви, че за четири години три пъти са нараснали задълженията на болниците и сега са над 340 млн. лв. Най-високотехнологичните болници с най-много пациенти са с най-големи задължения.

Трябват ясни критерии кои лечебни заведения ще сключват договор със здравната каса, те ще отговарят на критерии оборудване, персонал, ефективност на лечението. Това разделение на болниците трябва да се случи още следващата година, подчерта здравният министър.

По думите й подобна промяна се налага, защото броят на болниците, които работят със здравната каса, се е увеличил няколко пъти, а парите са останали почти непроменени.

Д-р Андреева посочи, че ролята на по-малките лечебни заведения ще е да оказват първа помощ и базисно ниво на медицинска дейност. Тя поясни, че от малките лечебни заведения не може да се очаква да са на печалба. За дофинансиране на техните разходи са нужни 6-7 млн. лева, като тези пари ще се заложат в следващия бюджет. Министър Андреева каза още, че на всеки шест месеца на сайта на министерството ще се качва информация за какво са дадени пари през периода.

Националната здравна стратегия е готова, публикувана е на сайта на министерството и предстои широко обществено обсъждане по заложените в нея приоритети.  Общественият съвет към МЗ на заседание на 19 август ще даде своите предложения за евентуални промени в нея.

„Каквото успеем да направим в здравеопазването, ще бъде глътка въздух в тази тежка сфера”, каза още министър Андреева.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg