Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

С минута мълчание и включени сирени ще бъде отбелязан Денят на спасението

health.bg 2013-08-14
Институции и организации : С минута мълчание и включени сирени ще бъде отбелязан Денят на спасението - Ден на спасението, медици, почит, Таня Андреева
На 15 август се отдава почит към загиналите по време на акции медици

На 15-ти август, в деня на Успение Богородично, обществото се отбелязва Денят на спасението. Точно на тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на 15 август в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, починали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг.

С решение на Министерския съвет от декември миналата година 15 август беше обявен за Ден на спасението. С този документ България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции.

„За нас, медиците е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други”, заяви здравният министър д-р Таня Андреева.

Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която, наред с професионализма, е основен двигател в медицинската професия.

Министър Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и Регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12:00 часа, съпроводено от вой на сирените на линейки.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg