Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хранене и диети

Газираните напитки съкращават живота

health.bg 2013-08-14
Хранене и  диети  : Газираните напитки съкращават живота  - газирано, питие, добавена захар, смърт
Не повече от 25% от калориите в менюто трябва да бъдат от т.нар. „добавена захар”

Три кутийки газирани напитки дневно са достатъчни, за да отнемат години от човешкия живот, показват резултатите от американско изследване.

Дори ако хората се хранят здравословно, но консумират всеки ден напитки с добавена захар, рискът от ранна смърт за тях се увеличава двойно. Това са установили авторите на проучването от университета на Юта.

„Данните от изследването ни потвърждават, че консумацията на продукти с добавена захар в концентрация, понастоящем смятана за безопасна, влияе изключително неблагоприятно върху здравето”, казва професор Уейн Потс от изследователския екип.

За целите на изследването специалистите са направили експерименти с мишки, подложени на диета с 25% добавена захар - еквивалент на здравословно хранене при човек плюс консумация на три кутийки газирани напитки дневно.

Специалистите са установили, че процентът на смъртност сред женските екземпляри, получавали добавена захар, е двойно по-висок, отколкото в контролната група.

В смъртните случаи сред мъжките гризачи не е отчетена разлика, но екземплярите, хранени с добавена захар, завладявали по-малки територии и се сдобивали с по-малко поколение.

„Установихме, че нивата на захарта, която хората обикновено консумират и се считат за безопасни от регулаторните органи, вредят на здравето при гризачите”, допълва д-р Джеймс Ръф от изследователския екип, цитиран от БТА.

Специалистите препоръчват не повече от 25% от калориите във всекидневното меню да бъдат от т.нар. „добавена захар”.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Nature Communications”.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg