Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Флавоноиди в целината и ригана убиват ракови клетки на панкреаса

Science Daily 2013-08-20
Ендокринология : Флавоноиди в целината и ригана убиват ракови клетки на панкреаса - рак на панкреаса, клетъчна смърт, апоптоза, апигенин
Антиоксидантите показали успех дори без да бъдат комбинирани с химиотерапия

Целината, артишокът и някои билки, сред които и риган, може да се окажат ефективно оръжие срещу рака на панкреаса, съобщи "Сайънс дейли". Те съдържат апигенин и лутеолин - флавоноиди, които убиват туморните клетки на задстомашната жлеза. Лабораторни изследвания показали, че съединението потиска дейността на важен за рака ензим, сочи доклад от Университета на Илинойс. Ракът на панкреаса е много агресивен и почти няма ранни симптоми. Затова учените се надяват разработката им да помогне за откриването на нови терапевтични подходи.

Сам по себе си, апигенинът причинявал клетъчна смърт при рака. Много добри резултати били постигнати, когато туморните клетки най-напред се обработвали в продължение на един ден с апигенин, а след това в продължение на 36 часа били третирани с гемцитабин (gemcitabine) - химиотерапевтично лекарство.

Химиотерапията убиват раковите клетки благодарение на тяхната проокислителна активност. От друга страна, флавоноидите се противопоставят на окислителния процес. Поради това няма смисъл да се въвеждат едновременно лекарства и флавоноиди (антиоксиданти). Апигенинът успешно блокирал ензима гликоген-синтезкиназа-3β (GSK-3β). Това намалявало гените, които потискат клетъчната смърт при рака.

Проучването показало, че ако туморните клетки не са лекувани с флавоноид, клетъчната смърт (апоптоза) застига 8,4% от тях, а в случая, когато раковите клетки били третирани с доза от 50 микромола флавоноиди, умирали 43,8% от злокачествените клетки. И в двата случая не е използвано химиотерапевтично лекарство.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg