Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Пациентът да не плаща при отказ от лечение, настояват от прокуратурата

health.bg 2013-08-27
Здравна политика : Пациентът да не плаща при отказ от лечение, настояват от прокуратурата - пациент, отказ от лечение, плащане, наредба, МЗ, прокуратура, дело, ВАС
Казусът ще се решава от Върховния административен съд

Прокуратурата скочи срещу наредба на здравното министерство, която нарушава правата на пациентите. Обвинението настоява да бъде отменена практиката всеки, който напусне болницата преждевременно по собствено желание, да плаща сам за лечението си, пише в. Труд. Вече е заведено и дело във Върховния административен съд (ВАС), допълва вестникът.

Става дума за изречение от декларацията, която пациентите подписват, когато сами решат да „се изпишат" от болницата. То гласи: „Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ." При системата на клиничните пътеки, по които лечението продължава точно определен брой дни, това на практика означава, че всеки, напуснал сам, ще трябва да плати, въпреки че е осигурен и му се полага безплатна помощ, поясняват от вестника.

Според прокуратурата така се нарушават основни права на пациентите, залегнали в конституцията. Тя прогласява, че никой не може да бъде подлаган на принудително лечение, както и че у нас здравното осигуряване гарантира достъпна медицинска помощ. В жалбата на прокуратурата до съда е посочено, че хората най-често напускат сами дадена болница, защото тя няма условия, оборудване или специалисти за адекватното им лечение. Често това става и заради поискани пари или лошо отношение на лекарите и персонала. И накрая върху пациента се стоварва и цената на лечението му.

Според обвинителя, завел делото във ВАС - Георги Камбуров, практиката нарушава и Закона за здравното осигуряване, който гарантира на пациентите свободен избор къде да се лекуват. В жалбата си той обяснява, че така хората се замесват в конфликтни ситуации между касата и болницата, когато финансовата институция отказва да плати.

През май прокуратурата е поискала здравното министерство да отмени декларацията, но е получила отговор от служебния министър проф. Николай Петров, че „не счита за целесъобразно" да го направи. Още не е известно каква позиция ще вземе сегашното ръководство на ведомството, показва проверка на в. Труд. Очаква се в най-скоро експертите му да са готови със становище, тъй като трябва да се явят пред съда на 21 ноември.

Практиката да се плаща при отказ за лечение бе въведена по времето на ГЕРБ, когато здравен министър беше д-р Стефан Константинов, припомня вестникът.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg