Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Съдът решава кой да плаща прекъснато лечение

health.bg 2013-08-28
Здравна политика : Съдът решава кой да плаща прекъснато лечение - наредба, МЗ, прекъснато лечение, съд, Таня Андреева
МЗ подготвя промяна в наредбата

На 21 ноември Върховният административен съд ще решава дали да отмени наредбата, която задължава пациента да плаща, ако по свое желание напусне болница. Делото е заведено от административната прокуратура след оплакване от пациент. Според магистратите наредбата нарушава правата на пациента, гарантирани от конституцията.

Подобен акт е несправедливо към хора, плащали години наред здравни осигуровки, смята шефът на административната прокуратура Камен Михов. „Кой ще плаща лечението в болница, ако пациентът бъде изписан по собствено желание", попита д-р Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюз. Всеки има право да откаже лечение, но в такъв случай разходите трябва да се поемат от някого - лично или от здравната каса, но трябва да има регламент, уточни той пред в. 24 часа.

Здравният министър Таня Андреева пък обяви в Габрово, че юридическият екип на министерството подготвя отмяна на наредбата, съобщава в. Преса. „Още следващата седмица ще седнем с пациентските организации, с лекарския съюз, с касата да поговорим как нормативно да облечем това наше становище, така че да бъдат защитени пациентите и болниците. Тази наредба ще бъде променена, тъй като в нея има противоконституционни текстове", отсече Андреева. Тя уточни, че е важно да се знае по какви причини пациентите напускат болниците - дали защото не са доволни от нещо, което се случва там, или за нещо друго.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg