Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

Допълнителни процедури ще гарантират безопасността на лекарствата

health.bg 2013-09-04
Институции и организации : Допълнителни процедури ще гарантират безопасността на лекарствата - лекарства, ИАЛ, ЕМА, Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина
Притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти ще трябва да информират съответните институции за причините за изтеглянето или спирането на даден продукт от пазара.


Правителството одобри промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, целта на които е да се повиши безопасността на медикаментите. Мерките са съобразени с евродиректива, която е създадена след редица инциденти, свързани с фармакологичната бдителност, възникнали в рамките на ЕС. Директивата въвежда процедура, гарантираща, че при възникване на конкретни въпроси за безопасността на определено лекарство, проблемът се проучва и се търси решение във всички страни от общността, в които медикаментът е бил разрешeн.

Законопроектът предвижда притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти да информират Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и Европейската агенция за лекарствата (EМА) за причините за изтеглянето или спирането на даден продукт от пазара, както и за искането за отмяна или за неподновяването на разрешение за употреба .

Към закона се създават разпоредби, които целят допълнително да се изяснят и засилят обикновената и спешната процедура. Тези процедури се развиват на ниво ЕМА, за да се гарантират координацията, бързата оценка в случай на спешност и когато е необходимо, за защита на общественото здраве – възможността да се предприемат незабавни действия преди да бъде взето решение на ниво ЕС.

Въвежда се още задължение за притежателите на разрешение за употреба да уведомяват и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти в случаите, когато преустановят продажбите на продукт, включен в Позитивния лекарствен списък, който е без алтернатива.


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg