Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - ДНК

Учени обърнаха в обратна посока развитието на синдрома на Даун при мишки

health.bg 2013-09-05
ДНК : Учени обърнаха в обратна посока развитието на синдрома на Даун при мишки - синдром на Даун, хромозома 21
Експериментите дават обещаващи резултати за създаване на лечение, което има сходен ефект при хората.

Американски учени са идентифицирали молекула, която позволява да се обърне в обратна посока развитието на синдрома на Даун при мишки, предава БТА, като цитира Франс прес. Става въпрос за генна мутация, която се изразява в поява на допълнително трето копие на хромозома 21. Получените резултати могат да открият пътища за разработване на лечение срещу синдрома на Даун у хората.

Доза от това вещество позволи на малкия мозък на гризачите да се развие нормално и да стимулира способностите им за запаметяване и обучение, поясняват учените от университета Джонс Хопкинс в Балтимор, Мериленд, и Националните здравни институти на САЩ. "Малкият мозък у повечето хора, засегнати от синдрома на Даун, е с едва 60 на сто от нормалните си размери, уточнява един от ръководителите на изследването д-р Роджър Рийвс от университета Джонс Хопкинс. Въпросната молекула допринесе за нормализиране на растежа на малкия мозък при тези мишки, които бяха генно модифицирани, за да се възпроизведе синдромът на Даун у човека.

"Изследователите все пак предупреждават, че веществото не трябва да се използва от хора, тъй като не е доказано, че е безвредно. Експериментите с мишки обаче дават обещаващи резултати за създаване на лечение, което има сходен ефект при хората, отбелязват учените. "Никой не смята, че съществува чудодеен лек срещу тази генна мутация, допълни д-р Рийвс. Тъй като много гени са замесени в синдрома на Даун, разработването на лечение е голямо предизвикателство." Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg