Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: 108 млн. лв. от здравни вноски са изчезнали през 2013 г.

health.bg 2013-09-09
Здравна политика : От печата: 108 млн. лв. от здравни вноски са изчезнали през 2013 г. - д-р Нигяр Джафер, НЗОК, бюджет, актуализация, здравнио вноски, болници,
Парламентът твърдо няма да прави актуализация на парите на НЗОК

108 млн. лв., натрупани от здравни вноски, на които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разчита, за да върже бюджета си за 2013 г., са изчезнали между 1 януари и 31 март от сметката й в БНБ.
За това алармира пред в. „Сега” председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер.

„Никой не знае какво е станало с тези пари”, обявява тя.

Според анализите на НЗОК толкова ще бъде дефицитът в края на годината и касата няма да може да се разплати напълно с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си. Част от сумата се натрупа от преизпълнението на приходите от осигуровки, а остатъкът е от трансфера към републиканския бюджет, спрян от Конституционния съд миналата година. За тези пари се разбра в края на годината. Така те останаха по сметките на касата, но не бяха предвидени в бюджета й за т.г. и затова вече не могат да се изхарчат без актуализирането му от парламента, изтъква всекидневникът.

Актуализация обаче със сигурност няма да има, обявиха вече и от кабинета, и от парламента.

И д-р Джафер признава, че промяна на бюджета на НЗОК не се очаква. „Значи предишните управляващи са харчили парите за здраве за каквото решат, а ние сега трябва да се чудим откъде да търсим средства”, коментира тя. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова също обясни, че ще се водят разговори с финансовия министър Петър Чобанов и здравния министър д-р Таня Андреева, за да се търси начин как да се финансира системата.

„Хора от надзора на касата обясниха пред „Сега”, че финансовото министерство твърди, че парите вероятно не са харчени за друго. Те не са в наличност по сметката, тъй като по закон касата може да получава по нея 1/12 от бюджета си всеки месец. Затова от НАП просто са превели по-малко пари от вноски за определен период. Най-вероятно в края на годината ще се отчете определена сума над плана, но пък тогава пак няма да има време тя да се изхарчи. Въпреки всички тези процедурни хватки и оправдания безспорен е фактът, че това са пари за здраве, които не могат да бъдат изхарчени за това, независимо от нуждите на системата.

Най-вероятно е дефицитът на касата да бъде прехвърлен за 2014 г., а бюджетът й тогава да бъде увеличен с нужните средства, за да се разплати с болници и лекари за стари дейности. Това обаче ще задълбочи задлъжнялостта на медицинските заведения. Дълговете им вече гонят 390 млн. лв., а предишната власт ги остави на 340 млн. лв. В момента голяма част от болниците ползват парите си за последното тримесечие, а някои дори са го изхарчили. Преди дни надзорът на НЗОК реши, че за края на годината ще има ново бюджетиране за болниците, съобразено с останалите средства на касата”, става ясно още от публикацията.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg