Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: Парите за здраве не са изчезнали

health.bg 2013-09-10
Здравна политика : От печата: Парите за здраве не са изчезнали - д-р Нигяр Джафер, НЗОК, здравни вноски, осигуряване,
Липсващите 108 млн. лв. от сметките на касата били във фиска

Липсващите 108 млн. лв. от сметката на Националната здравноосигурителна каса в БНБ, за които сигнализира председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер, не са изчезнали и са във фискалния резерв, информира в. „Труд”.

Сумата е налична и ще се отрази в салдото по сметката на 1 януари 2014 г., когато приключи финансовата година, обясняват пред всекидневника финансисти.

Проблемът обаче е, че тези средства, които са натрупани от здравни осигуровки на гражданите през предходни години, реално не могат да бъдат харчени. Ако в момента се разпишат като разход на касата, това автоматично ще увеличи дефицита на НЗОК и съответно на консолидирания държавен бюджет, със 108 млн. лв., или 0,13% от БВП.
Така държавният дефицит ще надхвърли допустимия таван от 2% от БВП.

Занапред обаче е възможно преизпълнението на здравните вноски да се залага като разход в бюджета на касата и парите реално да отиват за здравеопазване, отбелязват финансисти. Възможно е също в бюджет ‘2014 наличните 108 млн. лв. да се заложат в дефицита и да се изхарчат, стига управляващите да са склонни на подобно решение, твърдят експертите.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg