Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Най-малко 70 хил. българи страдат от псориазис

health.bg 2013-09-11
Кожни проблеми : Най-малко 70 хил. българи страдат от псориазис - псориазис, кожни проблеми, д-р Развигор Дърленски, Токуда, стрес, гени, хормони
Болестта може да се появи в резултат на генетична предразположеност, на стрес

Най-малко 70 хиляди българи страдат от псориазис, като и в световен мащаб данните сочат, че между 1 и 3 на сто от цялото население е засегнато от заболяването. Това каза д-р Развигор Дърленски, дерматолог в болница „Токуда”, София. Той поясни, че в у нас няма регистър на тези болни. 

Близо 20 на сто от болните са деца, уточни лекарят, цитиран от БТА.

Честотата на заболяването се увеличава от Екватора към полюсите, каза още д-р Дърленски. По-големият брой болни се обяснява с липсата на достатъчно слънце в държавите, близки до полюсите.

Псориазисът не е типично автоимунно заболяване, но се медиира от имунната система, обясни лекарят. То не е заразно и не се предава от човек на човек. Д-р Дърленски посочи, че болните от псориазис все още изпитват липсата на толерантност в обществото заради заболяването си.

 Болестта може да се появи в резултат на генетична предразположеност, на стрес, на дихателни инфекции, на варицела, приемане на хормони, в резултат на различни медикаменти, травма с нарушаване на целостта на кожата, слънчево изгаряне. В България се наблюдава увеличаване на случаите на псориазис в резултат на използване на кортикостероидни медикаменти, посочи лекарят.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg