Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: Загубихме 10 млн. лв. за е-здраве

health.bg 2013-09-13
Здравна политика : От печата: Загубихме 10 млн. лв. за е-здраве - електронно здравеопазване, д-р Таня Андреева, пациентско досие, здравна каса
Започваме да пишем нова програма за единна система

България безвъзвратно загуби близо 10 млн. лв. за изграждането на единна информационна система в здравеопазването. Това съобщава пред в. „Труд” здравният министър д-р Таня Андреева.

Финансирането беше осигурено с европроекта БАЗИС и стартът му бе обявен през 2011 г. от министър д-р Стефан Константинов в кабинета „Борисов”. Наследничката му от ГЕРБ Десислава Атанасова спря избора на изпълнител в началото на 2012 г., защото проектът донякъде дублирал софтуера на здравната каса, припомня изданието.

„Накрая поръчката е прекратена от служебното правителство, тъй като между публичното обявление и конкурсната документация е нямало нищо общо. Все едно са били две различни процедури”, обяснява д-р Андреева. Именно с този проект до 2014 г. трябваше да приключи легендарното електронизиране на системата.

„Парите щяха да дойдат чрез социалното министерство. Оттам ни казаха, че средствата категорично са загубени и защото е трябвало да бъдат усвоени в определен срок. А това не е направено”, обяснява здравната министърка. Виновни били тези, които са обявили процедурата не по реда, по който е трябвало.

„Нищо не можем да направим. Започваме да пишем нов проект за следващия програмен период, защото за въвеждането на електронното здравеопазване трябва сериозен ресурс, който може да дойде само от ЕС”, коментира д-р Андреева. Тя не не  се ангажира с период, в който системата ще е готова. „Ние ще започнем, надявам се тези след нас да продължат и да я завършат, тъй като процесът е дълъг - в успелите страни е приключил за 10-12, дори за 14 години”, казва министърката. Тя се заема с направата на електронна здравна карта и с доусъвършенстването на електронното досие, което е към касата.

До средата на следващата година ще е готов регистърът на националния кръвен център и на диабетиците. Но те и всички програми на здравното министерство няма да имат връзка със софтуера на касата и с този за електронния болничен лист на НОИ.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg