Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Пием най-малко лекарства в Европа, доплащаме най-много

Лиляна Филипова 2013-09-23
Здравна политика : Пием най-малко лекарства в Европа, доплащаме най-много - лекарства, медикаменти, цени, доплащане, IMS, Кунчо Трифонов, Деян Денев
Цените на медикаментите ни са най-ниски. Усещането за обратното е заради ниското покриване от НЗОК и високото ДДС, категорични са от фармацевтичната индустрия

Българите купуват най-малко лекарства в Европа, а доплащат най-много от джоба си. Тази парадоксална констатация оповести на работна среща на фармацевтични експерти в Несебър д-р Кунчо Трифонов, шеф на международната компания за анализ на лекарствения пазар IMSHealth. (Пълните данни виж в прикачения файл)

Консумацията на лекарства у нас възлизала на 2,2 срещу 2,6 млрд. лв. годишно за цигари с бандерол и близо 2 за алкохол.

Страната ни е на дъното по среден общ разход за лекарства на човек от населението. След нас са само Румъния и Латвия.
За медикаменти на човек у нас се падат по 108 евро годишно, в Хърватия сумата е 137 евро, в Германия - 374 евро, а в Швейцария - 523 евро. В Гърция, която е сходна по население с България, на човек се падат по 316 евро годишно, което е 10 пъти повече, сочат данните на IMS.

В същото време сме рекордьори в доплащането . Вадим от джоба си 56% допълнително при 17,9% средно за ЕС, каза Трифонов. Във Франция доплащането е 1%, в Холандия е 0,5%, а в Италия - 3,2%. Заради това българинът бил принуден да купува блистери вместо цели опаковки или смело да заменя изписаните му хапчета с подобни, които съдържат по-малък процент активно вещество.

"В аптеката пациентите масово питат: "Не може ли вместо две опаковки, да купя една? Може ли вместо медикамент от 20 мг да взема от 5 мг, защото не ми стигат парите?", разказа д-р Трифонов.

Това естествено се отрязавало на качеството на лечението и логично водело до увеличаване на случаите, в които се налага болнично лечение.  Хоспитализациите у нас вече са близо 2 млн. годишно, което е двойно повече в сравнение с 2008 г. Настаняването в болница пък е скъпо и там се изхарчва целият икономисан от държавата ресурс, заяви д-р Трифонов.

Въпреки демографската криза, увеличаващата се заболеваемост и прогресивното застаряване на населението здравеопазването не е приоритет на държавата, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Вместо за повишаване на дела за здравеопазване прогнозите били за намаляване от 4% от БВП в момента на 3,6%.

Цените на лекарствата у нас са сред най-ниските в ЕС, но усещането за обратното се дължи на факта, че обществените фондове покриват малка част от разходите за здраве, обясни д-р Трифонов.

Средната стойност на опаковка лекарство, плащано от НЗОК, през 2009 г. е била 9,79 лв., на следващата година е 11,07 лв., през 2011-а е 12,75 лв. през 2012-а - 14,03 лв., а пред 2013 - 13,03 лв. а за 2013 г. е 13,03 лв. Според специалистите това означава, че съветът по цени и реимбурсиране си е свършил работата след скандалите с цените на медикаментите през м.г.

"Имаме най-ниските цени на лекарствата в ЕС, но когато нивото на плащането им от касата падне, болният трябва да даде повече пари. Тогава всички решават, че  медикаментите са поскъпнали, което  не е така", посочи проф. Генка Петрова от Фармацевтичния факултет на МУ-София. Тя посочи, че от началото на  годината са паднали цените на 974 лекарства от 1944 в позитивния лекарствен списък.


Прикачени файлове:

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg