Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

От печата: Джипи да се става и без специализация, за да има лекари на село

health.bg 2013-09-24
Здравна политика : От печата: Джипи да се става и без специализация, за да има лекари на село - обща медицина, семеен лекар, практика, Дора Янкова, МЗ, специализация
Дора Янкова вече е започнала консултации с МЗ

„Джипитата трябва да могат да започват медицинска практика без специализация, която сега е задължителна”, заяви депутатът Дора Янкова в Смолян, цитирана от в. „24 часа”. Тя вече е започнала консултации с Министерството на здравеопазването за изменение в закона, тъй като сега за постъпване на работа е необходима специализация по обща медицина.

Причината за исканите промени е липсата на общопрактикуващи лекари в някои райони на страната.
В 246 села в Смолянска област има само 27 лични лекари, а 22 населени места изобщо нямат доктор. Въпреки че районът е обезлюден и неатрактивен, желаещи да започнат като джипита имало. Те обаче не можели да открият своя лекарска практика и да сключат договор с Националната здравноосигурителна каса, тъй като нямали задължителната специализация по обща медицина, отбелязва всекидневникът.

Петима лекари не могли да почнат работа в региона заради изискването, въпреки че имали други специализации, посочи Дора Янкова.

Около 1 млн. лева ще получи община Девин до края на октомври т.г., за да разплати борчове към медицинския персонал и дългове по запори на затворената местна болница, за да заработи тя отново, каза още Янкова. Местната лечебница е затворена от две години и 30 000 души няма къде да бъдат обслужвани.

Правителството отпуска 400 000 лв. за ремонти и купуване на медицинска техника. Около 200 000 лв. от фонд за АЕЦ „Козлодуй” пък ще бъдат заделени за саниране на сградата на болницата, съобщи още Дора Янкова.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg