Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Говори се за връщане на цигарите, за да се отклони вниманието от истинските проблеми

Маша Гаврилова, коалиция „Без дим” 2013-10-09
Здравна политика : Говори се за връщане на цигарите, за да се отклони вниманието от истинските проблеми - закон за здравето, тютюнопушене, пълна забрана, ресторанти
Хората ходят по-рядко в заведения заради кризата, а не заради забраната за пушене

През последните дни темата за връщането на пушенето в заведенията отново се разгоря. На фона на всички останали проблеми у нас човек остава с впечатления, че се измества фокусът върху тази тема, за да забравят хората, че ги чака тежка зима.

Темата във форума "За" и "против" цигарите в заведенията можете да намерите тук!

Не е присъщо на една социалистическа партия да подкрепя тютюневата индустрия! Макар да няма преки доказателства на всички е ясно, че тя стои зад този натиск, че кръговете на тази индустрия – българска и чуждестранна, са много силни. Всичко това е странно, понеже Сергей Станишев е председател на Европейските социалисти, които в ЕС са най-големите защитници на ограничаването на пушенето. Затова нещата не се връзват. Защо трябваше да дават предизборни обещания, че ще падне забраната за пушене? В 2009 г. БСП подкрепяше забраната за пушене. В 2012 г също подкрепиха пълната забрана. Какво им стана сега? Това се случва в момент, когато имаме действащ закон, нагласата на населението вече се е променила до голяма степен. Младите хора ми казват, че предпочитат да излизат навън за да пушат, за да може когато се върнат в заведението да са на чист въздух.

Основният аргумент на защитниците на пушенето е, че забраната не се спазва. Тогава трябва да се засили контролът. Внесохме конкретни предложения до здравната комисия за  промени в Закона за здравето, които да гарантират спазването на пълната забрана за пушене на обществени места. Искаме да се чуе и нашият глас, затова организирахме гражданско присъствие пред централата на БСП на 8 октомври. Целта е да накараме депутатите и ръководството на партията да преосмислят решението, което предстои да вземат. Внесохме писмо до здравната комисия, до парламента и до премиера. Говорихме с доста депутати – Илияна Йотова, Дора Янкова, които подкрепят забраната, с Михаил Миков, който каза „Ще видим”. Мненията бяха от едната до другата крайност. Много депутати казаха, че не знаят каква ще бъде партийната повеля. Един депутат обаче трябва да гласува винаги по съвест. Георги Кадиев беше категоричен, че ще ни подкрепи, лекарите от БСП също. Искрено се надяваме, че предложение за връщане на цигарите не би събрало гласове.

Вместо браншовите организации да говорят със своите хора как да спазват закона, те ги насърчават да го нарушават. Говорят публично как ще се нарушава един закон, който е по европейското законодателство. Има депутати и държавници на високи постове, които също дават лош пример. Всички ние трябва да работим за промяна на миселенто на хората и те да не бъдат толерантни към нарушаването на закона. Целта е да дойде момент на обществена нетърпимост към пушенето. Ще бъде много по-лесно, когато пушачите у нас вече не са сегашните 42%. Във Финландия например те са 25%, но държавата иска да ги сведе до 5%. Така и не видяхме списък на фалирали заведения през миналата зима. Нека ресторантьорите оповестят дали има такива, да идем да види дали наистина е така. Хората не ходят в заведения, защото нямат пари, а не защото не могат да пушат вътре. Много проучвания го доказаха – в кризата човек се лишава от скъпите стоки, а после – от заведенията. Има известен брой пушачи, които са непримирими, но те да дадат възможност на семействата да посещават свободно заведенията, без да се притесняват от дима.

Държавата ни е длъжник на обществото: не дава пари за профилактика и възпитание на децата, не дава 1% от приходите от тютюнев акциз за здраве, както е по закон. Трябва да се инвестира в тази насока. Не става дума само за пари, а за учебни помагала, за обучение на учители и специалисти, които говорят по училищата за вредата от тютюнопушенето. Не може да се разчита на неправителствени организации като „Без дим” да покриват 3000 училища. Здравето и профилактиката не са били приоритет на нашата държава в последните 20 г. За съжаление това е в основата на проблема. С малко усилия обаче може да се постигне много. Да бъдат подкрепени РЗИ, които да се включат в кампания за здравословен начин на живот.

Ние не сме против ресторантьорите. БСП може да ги подпомага, но не по този начин. Ресторант се избира по кухнята, а не по това дали в него се пуши. Значи там, където се дими, аз не мога да вляза! Ако вляза, няма да усетя вкуса на храната, ще ми люти на очите и ще кашлям. Ограничават ми правата. Съревнованието трябва да бъде между качеството на услугите, храната, напитките. Първобитно е да искаме да привличаме клиенти с нещо, което е вредно за здравето. Идеята да има заведения, в които да се пуши, вече е компрометирана. Този филм сме го играли – почти не остана сладкарница, където майките да водят децата си. Хората казваха, че политиците изгониха децата от заведенията. Защо да го връщаме това? Обществото трябва да окаже повече натиск, защото непушачите са повече.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg